2014/05/20

Uvod u Lures Way

Njegovo veličanstvo - brancin (Dicentrarchus labrax)


Way of fishing, way of life – upravo ovaj slogan u kratkim crtama govori što za pokretače bloga Luresway. znači ribolov vještačkim mamcima.

Više je to od pukog izlova ribe: to je filozofija života i sportskog ribolova, koja polazi od toga da je i rivalu potrebno dati šansu;  da samo od naših afiniteta - procesa učenja i sticanja vještine i znanja sa vode - zavisi hoćemo li postati uspješan varaličar, ili popularno rečeno spiner.
Naravno, stremljenje vrhunskim rezultatima je u biti ljudske prirode, ali to ne znači da je lov rezervisan samo za „ribolovne fanatike“. Ujedno, spining predstavlja opuštajuću disciplinu, rekreativnu mogućnost da u pravo vrijeme, na pravom mjestu, na atraktivan i sportski način, odmorite i uživate u prirodi.

Bassday Logsurf  144
Adrenalin

No, ovdje moramo staviti i tablu na kojoj piše oprez! Lov varalicama ima i svoju „zavisničku“ stranu, kao i ostale vrste ribolova. Ogleda se u neprekidnom usavršavanju mušica, strimera, voblera, džigova... i ostalih vrsta varalica. Stalnoj težnji da ste na vodi, i čežnji za vodom ako vas posao, i druge svakodnevne obaveze udalje od svitanja, jutarnje izmaglice, huka brzaka ili grmljavine talasa. Vremenom, kada u nogama imate hiljade pređenih kilometara pored rijeke ili mora, a u rukama milione obrtaja ručice od mašinice – neminovno postajete ovisni i od one doze adrenalina, zbog koje često putujemo i po nekoliko stotina kilometara, zarad 15-20 minuta prave akcije u svitanje ili sumrak...


Pravi uslovi za spining

Pri tom, nema veće atrakcije nego kada se na „komad“ drveta, tekstila, plastike ili gume (silikon, plastisol) kojem pokret vašeg zgloba, preko karbonskog blanka udahnjuje život, zakači pastrmka, smuđ... brancin, tuna... ili grabljiva ukljata... Još ako se ulov ostvare na rukotvorine, kakve ćete imati prilike da vidite i analizirate zahvaljujući postovima naših autora, kolega, blogera... Onda to dobija sasvim novu dimenziju.


Sadržaj

U redovima i stranicama koje ćemo dijeliti sa vama, biće mjesta i za razmjenu iskustava i mišljenja o, i te kako važnim, aspektima i elementima bez kojih je nezamisliv uspješan ribolov varalicama: opremi , tehnikama, meteo uslovima, ekologiji... Čitaćete o tome kako izabrati pravu varalicu, pravi štap ili mašinicu... Mnogo puta ćemo zaviriti ispod poklopca zupčanika i otkriti što neke varaličarske mašinice preporučuje i kako za određenu svotu novca dobiti „najviše muzike“.

I, naravno,  ostaje da dijelimo naše raporte sa terena, lijepe fotografije i doživljaj najljepše muzike za sportskog ribolovca – zujanje drila.
Bistro!
   

Lures Way fishing team   
 

1 komentar: