Zaliv Trašte i pogled na Lušticu (foto: Ilija Perić © helivideo.me) |
Preokupirani zabacivanjem, nismo ni
primijetili kada je sunce počelo da prži. Bilo je vrijeme da svratimo na Almaru
kod naših prijatelja. Prije toga, čistimo ribu na najbolji mogući način, u
moru. U soli rođena, solju ispraćena do majstorske kužine i postelje od povrća
i vina
Ima neke
posebne egzotike koja obavija Lušticu, zeleno poluostrvo na potezu od ulaska u
Boku pa do zaliva Trašte. Moguće da je taj utisak nastao i zbog činjenice da je
Luštica u dobroj mjeri uspjela da sačuva divljinu. Krasi je kombinacije
rastinja u kojem se prepliću gusta makija sa maslinama, maginjama, borovinom.
Ima, kažu, među tim grmovima i mungosa, čagljeva, razne divljači, ptica… Usput,
pored seoskih drumova nailazite na žbunove ruzmarina, morača i procvjetale
puzavice od kojih mirišu međe. Krivudavi putevi vode do obale : mediteranski je
to pejzaž u koji su ušuškana sela, skrovite vale, ambijentalno uklopljena
kupališta i restorani sa vrhunskom mediteranskom hranom i vinima.
Kad tome
dodate ključni motiv koji pokreće ekipu Lures Way, dakle zanimljive pozicije za
ribolov i šansu da se praktikuje cijela paleta varaličarskih tehnika, od lakog
preko teškog spininga do džigovanja, onda je ovaj dio crnogorske obale pravi izbor
za dvodnevni izlet.
Plan je bio
sljedeći: Iz Podgorice popodne pravac Tivat, dvije-tri ure spining potrage za
zubaticama na tivatskim postama, potom obavezno svraćanje na roštilj i “nikšićko”
nefiltrirano u Radovićima. Nakon toga slijedio bi odmor, par sati sna pred rano
ustajanje i planinarenje do pozicije sa koje tragamo za barakudama, zubacima i
kernjama…
Walk the dog ciljano na zubatice |
Potraga
Krenuli smo
po planu, rasporedili se strateški i češljali neke plitke pozicije tragajući za
“morskim piranama”.
Vjetar je
digao travu pa je to predvečernje vođenje varalica bilo jako otežano. Teže nam
je padala činjenica što, kao u inat, trava sabotira odličan tajming i vrhunac
plime.
Do momenta kada
je sunce već bilo dva prsta za planinom, redom smo lansirali provjerene
voblere, površince i neke olakšane prezentacije silikona, ali nikakve vidljive
aktivnosti nije bilo.
Osim jednog
bacanja ribe u daljini, noć je pala gluva, a trokuke ostale prazne. Bila je to
prilika za par fotografija. Kad smo ispoštovali tajming i na povratku stali na
još par poznatih pozicija koje takođe ostaju škrte, vrijeme je bilo da svratimo
na pivo i pljeskavice i pokušamo da odmorimo prije ustajanja s prvim kokotima…
Odsijedamo
kod prijatelja. Odličan smještaj, ali, znate već ono ribolovačko spavanje pred
jutarnji ribolov…obično se pretvori u žmirkanje i iščekivanje da se upali zvono
alarma na telefonu.
Pozicija je
relativno blizu. U 4.00 h treba da zabacimo, što znači da u tri startujemo. Kao
po navici, ustajemo spontano, bez budilnika, pet minuta “prije roka”.
Barakude i
krnje
Kreće đir.
Glavnina puta makadam, put na nekim mjestima prilično razlokan, a onda od kola
nekih 20 minuta ne baš lagane šetnje po obroncima litica uz more. Fanatična
želja da budemo u pravu uru na poziciji nosi nas preko stjenovitih “klackalica”, između škrapa koje
deru i ranjavaju gojzerice (srećom). Noge sve trpe, dok balansiramo po
zamišljenim stazama.
I onda - konačno
isturena pozicija vapi za ribolovcima!
Bara i DUO, redovan okršaj |
Počinje potraga za škarmovima i dubinskim predatorima. Prvih pola sata nema javljanja. Onda u 20 minuta dvije barakude i Duo tms 200 u glavnoj ulozi.
Prave im
društvo kasnije nakon svitanja dvije krnje koje su se polakomile jedna na hayabusa
inchiku, druga na wiliamson benthos, oba od 60 grama. Uspijevamo nekako da oslobodimo
te “ribe boje čokolade” a na žalost samo jednu da živu i zdravu vratimo moru.
Barakude uvijek prirede ribolovni užitak |
Male aleksandrine napadale džigove |
Zubaca nije bilo, ali je ostala enigma što je na nekih 20 metara dubine “sklopilo” tek testiran Fiish black minnow, ali nije ostalo na udici…
Jutro je
nastavljeno u traganju za zubonjama, bez uspjeha, ali su zato kanjci i pirke
napadali kolegin Major craft salpara jig. Svako malo je te narogušene
oklopnjake vraćao u more.
Manji rođaci krnja obožavaju Major craft |
Nismo ni
primijetili da je sunce već počelo da prži. Bilo je vrijeme da svratimo na
Almaru kod naših prijatelja. Prije toga, čistimo ribu na najbolji mogući način,
u moru. U soli rođena, solju ispraćena do – kužine gdje ju je čekala postelja
od povrća i vina.
Pada dogovor
da majstor Aćim Sakić u restoranu Almara beach kluba pripremi freške barakude
po njegovoj recepturi a period do ručka provodimo u posjeti Iliji Moricu, u
selu Tići, proizvođaču vrhunskog maslinovog ulja, koji je sem gastro dočeka gostiju,
od ove godine u luštičku ponudu uvrstio i adrenalinsku vožnju četvorotočkašima.
Adrenalinska
vožnja
U konobi
porodice Moric drevni mlin: na sredini kameni točak, drvene prese i specijalne
vreće od pruća, vrste žukve. Ambijent kakav je bio prije 120 godina. Na stolu
“luštički džin” - rakija od maginje, čuvena maginjača. Pored nje domaći
pamidor, kozji sir freški, kozji sir sušeni, organsko maslinovo ulje…
Konoba porodice Moric i stari mlin za masline |
-Da nešto prezalogajimo,
pa na probnu vožnju – kaže domaćin.
Nije nas
morao previše nagovarati i već smo nakon kratkog pokaznog kursa upravljanja ATV-om
krstarili maslinjacima, livadama, seoskim putem djelimično prolazeći i dio
staze koja je planirana da bude prava atrakcija – trosatna vožnja starim austrougarskim
putem, sa predviđenim posjetama vidikovcu na Luštici i Rtu Veslo. Zelenilo na
tom putu smjenjuje plavi horizont.
ATV se pokazao kao dobitna kombinacija |
Nakon vožnje
po Luštici, ostavljamo našeg domaćina uz obećanje da nas eto brzo. ATV bi nam dobrodošli
za neke teške puteve kojima kola nisu mogla do ribolovnih pošti…
Vrijeme
za ručak
Puni utisaka
idemo nazad na Almaru gdje se uprkos promjenljivom vremenu ljeto zahuktava. Novi
meni je spreman za sezonu, kombinacija mediteranske i kreativne kuhinje. Domaća
maslinova ulja, ugodan ambijent, plaža i muzika i vrhunska vina. Domaćini su vinski
znalci, pa će vam bez greške odagnati dileme koje vino da složite sa obrokom.
Ekipa Lures Way i majstor kuhinnje Aćim Sakić u restoranu na Almari |
Usred priče o
vinima, kombinacija barakuda i povrća ispunila astal, a ekipa Lures Way u
društvu šefa kuhinje prionula na posao. Izvlače se fileti, začinjavaju finim
dodacima u kombinaciji sa odličnim bijelim vinom što sve kompletira taj egzotični
ribolovni dan.
Nakon dobrog
ručka, i drijemanja na plaži, vrijeme je bilo za povratak doma. Do sljedeće
prilike i dogovora da u Almarinoj kužini padne neka dobra lešada od krupne
krnje ili kakva gradela od zubonja.
Pogled na Trašte |
Prva prilika i
biće reprize, na koju se lako navući i navići. Bistro!
Lures Way
Nema komentara:
Objavi komentar