2017/07/31

Gone fishin'
Da kojim slučajem ne pomislite da smo okačili štapove o klin, nije ovo oproštaj već period katarze, testiranja izdržljivosti i prikupljanja novih ideja, ozbiljnih planova i naravno – pripreme za skori susret sa svitanjem na vodi

Piše: Igor PERIĆ
Pita me prijatelj, koji inače nije ribolovac, gdje smo i što nema postova kritikujući što smo ga navikli da dijelimo priče o izlascima na vodu, opremi i priboru kao i pobjedama i porazima na plavom polju.
Zna i on da je pisanje za nas sastavni dio priče o ribolovu, da nas ne goni puka sujetna želja da objavimo samo slike ulova već da podijelimo iskustvo, zapažanja, dileme i, naravno, lijepe trenutke.


"Provjetravanje" štapova...


Kad se namjeste okolnosti da posao i obaveze odvoji Lures Way ekipu od vode predugih nekoliko mjeseci, onda ispašta i ova literarna strana.
U takvim momentima jedva čekam da okačim tablu na kojoj piše Gone fishin', i odmorim glavu koncentrisan na rad vrha štapa i obrtaje rotora na makini.
To se negdje graniči sa onim stereotipnim doživljajem ribolova kao utočišta, nove stranice, simbola povlačenja iz urbanog haosa i neke vrste mirenja sa sobom i prirodom u iskonskom modu.
Ribolov kao utočište za nešto gotovo egzotično i pomalo zen doživljavaju i ljudi koji nikada nijesu štap uzeli u ruke. Ali vjeruju da ribolov mora biti simbol mira i neka vrsta terapije i ljekovitog zaborava.
I Chris Rea u njegovoj čuvenoj pjesmi pjeva „da ne zna ništa o ribolovu“ ali ipak je „otišao“ sa željom da se saživi i postane parče na „liniji obale“.
Iako je simbolika njegove pjesme višeznačna, i moglo bi se razglabati što je pjesnik htio da kaže, uglavnom želim reći da probate zamisliti kako je tek nama ljubiteljima varaličarenja, kojima je to svojevrsni način života „a nema se kad“.
E, nikada u životu nijesam više mislio na ribolov a manje izlazaka upisao u dnevnik zakletog varaličara.

More je odmah preko ograde...

Da stvar bude gora, spletom okolnosti koje predu poslovne obaveze i svakodnevni ritam, ustaljeni trio koji čini okosnicu ovog bloga posvećenog lovu vještačkim mamcima u istoj je situaciji kada je odlazak u ribolov u pitanju.
A ribolov je svuda oko nas i priča o ribolovu, ali i borbi protiv krivolova koji prijeti da satre i naruši balans tog našeg izvorišta.

Vrijeme je barakuda

Nego, da kojim slučajem ne pomislite da smo okačili štapove o klin, nije ovo oproštaj već period katarze, testiranja izdržljivosti i prikupljanja novih ideja, ozbiljnih planova i naravno – pripreme za skori susret sa svitanjem na vodi.
Tako da, evo stavljam tablu – Gone fishin'.

Nema komentara:

Objavi komentar