2014/06/21

Rock Fishing (LRF/HRF)

piše: Miodrag Miško Leković


“Eeee, djeco moja, to što vi sada znate, ja sam, već odavno, zaboravio.” Ovo su riječi jednog, meni dragog čovjeka, koji je još i odličan ribolovac. Njegove riječi mi se nameću kad pokušavam nekome da približim pojam Rock Fishing-a. Za veliki broj ribolovaca, Rock Fishing (RF) je uvijek bio i biće ribolov jakom opremom i različitim mamcima sa stjenovitih obala. Ipak, novi trend dolazi iz Japana, definišući RF kao nešto sasvim drugačije. Izgleda da je vrijeme da zaboravimo sve što smo znali o RF, pa da opet učimo. Najbolje je, ipak, da krenemo redom.

Umjetnost balansa

RF je ribolov najrazličitijih morskih riba, uz upotrebu izbalansiranog pribora, kao i silikonskih varalica i metalnih jig-ova. Dakle, u “novom” RF-u koriste se, isključivo, varalice, nikako mamci. Tehnika je ponikla u Japanu, iz želje ribolovaca kojima je glavna lovina bio bass iz slatkih voda, da svojom opremom i uvježbanim tehnikama ulove neke morske ribe. Suočivši se sa beskrajnim šarenilom morskog svijeta i svim osobinama i navikama morskih riba, krenuli su da prilagođavaju (balansiraju) opremu i varalice do te mjere, da, sada, na tržištu postoje serije štapova za pojedine riblje vrste (Aji – širun, Kurodai – kantar, Mebaru – riba srodna škrpini). Ovdje nisu stali sa balansiranjem, tako da štapovi mogu biti različitih težina bacanja, od, recimo, 0.5 – 5 g, zatim 0.5 – 7, 0.5 – 10, 2 – 15, i sve tako do 28 g (1 oz) gdje je, reklo bi se, i granica RF-a. Dalje, štapovi mogu biti tubular (šupljeg) ili solid (punog) vrha. Neki proizvođači, kao što je Olympic-Graphiteleader, otišli su korak dalje, pa proizvode štapove sa SS (Short Solid) ili HS (Hard Solid) vrhom, podešavajući osjetljivost štapa do te mjere, da možete ribi da čitate misli. Na svim tim štapovima precizno su deklarisani akcija i snaga, ali i, što je važnije, nosivost konca ili fluorokarbona, kao i opseg težine varalica kojima će se loviti. A sve to zbog – balansa. Balans je, osjećate već, ključna riječ u RF-u. Razlog za to je što, ponekad, ribu na udici nećete osjetiti tako što će ona zategnuti konac, već tako što će ga opustiti, a tako nešto se ne može osjetiti ako pribor nije izbalansiran do krajnjih granica.
Ako prije kupovine štapa, stvarno, morate da znate šta vam treba, onda pri kupovini mašinice možete malo da se opustite. Nemojte da idete preko 3000 po Shimano-u, odnosno 2000 (sa različitim varijacijama) po Daiwa-i. Moj, trenutni, favorit je Shimano Rarenium 2500FA, a prve korake u RF napravio sam sa Mitchell Fluid 2000. Važno je da mašinica ima dvije špulne, jer ćete na jednu namotati konac, a na drugu fluorokarbon. Objašnjenje za ovo zadnje daću uskoro, u jednom od narednih tekstova.

LRF i HRF

Podjela na Light Rock Fishing (LRF) i Hard Rock Fishing (HRF) nije na osnovu snage štapova, kako smo to navikli kod štapova za spinnig, već se radi o LRF i HRF vrstama riba. Čitajući o tome koje vrste riba se u Japanu i Velikoj Britaniji računaju kao LRF ili HRF, napravio sam neku listu jadranskih riba koje bi mogle da pripadnu jednoj i drugoj grupi. To izgleda ovako:

LRF vrste

Glavoči - Gobiidae
Dragana (pauk) - Trachinidae
Iglica - Belone belone
Kanjac - Serranus cabrilla
Kokot - Trigla lyra
Knez - Coris julis
Pirka - Serranus scriba
Oštrozubi gušter - Saurida undosquamis
Sparidae
Ukljata - Oblada melanura
Širun - Trachurus trachurus
Škrpina - Scorpaena scrofa


HRF Vrste

Brancin - Dicentrarchus labrax
Krnja - Epinephelus spp
Felun - Seriola dumerili
Lica strijela - Trachinotus ovatus

Širun - Trachurus trachurus
Kanjac - Serranus cabrilla
Škrpina - Scorpaena scrofa

Krnja - Epinephelus costae
Pirka Serranus scriba
Oštrozubi gušter - Saurida undosquamis
Lista nije konačna, ali ove vrste su najčešći plijen. Ribe iz jedne grupe možete uloviti opremom i varalicom koju ste namijenili ribama iz druge grupe, tako da su preklapanja česta, a ponekad i kidanja pribora kad naleti krupna riba na varalicu namijenjenu LRF ribama. Takvi događaji ostaju u pamćenju, kao što je bio napad neke nemani na Cormoran K-DON Turbotail S9 od 2” na jig glavi od 3 g, kada se štap Cormoran ULX savio do pucanja. Nakon kratke i neravnopravne borbe namotao sam konac i predvez na čijem kraju nije bilo ničega, čak ni varalice. Jedino sam mogao da pretpostavim da je to bila zubatica ili škarm.

Varalice za RF

Kao što sam već naveo, najrazličitije silikonske varalice (shed, odnosno swimbait-ovi, worm ili stick bait-ovi, jerk bait-ovi, glavinjare, itd.) i metalni jig-ovi dolaze u obzir. Dužine silikonaca se kreću od 2” (5 cm) namijenjenih LRF vrstama, pa do shed-ova od 4” (10 cm) i dužih, kao i worm-ova od 6” (15 cm) ili 7” (18 cm) namijenjenih HRF ribama. Silikonci se mogu montirati na razne načine, a meni su najdraže jig glave malih gramaža (do 5 g – zbog malih dubina i slabih kurenata na pozicijama na kojim najčešće lovim), kao i worm udice za weightless (bez otežanja) i weedless (sprječava kačenje varalice za travu i druge prepreke na morskom dnu) montaže. Metalni jig-ovi mogu biti raznih boja i oblika, sa trokukom na repu ili assist udicom. Na slikama su varalice sa kojima sam imao uspjeha, montirane na nekoliko načina:



2 komentara:

  1. Odličan članak i fotografije,4 silikonac veoma interesantan

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Silikonac je Fox Rage Fish Snax Quiver shad 8.5 cm.

      Izbriši