2014/06/20

Ukljata - univerzalni predator



Krupno oko kojem duguje ime

Oblada melanura - latinski je naziv za ovu malu ribu iz porodice sparida koju bi, zbog načina lova i oportunizma u hranjenju, uz brancina slobodno mogli nazvati univerzalnim morskim predatorom

piše: Igor Perić 


Ukljata, ušata, oćada ili okjata...verzije su naziva za krupnookog, srčanog i grabljivog predatora koji nepogrešivo registruje i napada gavune, gambore, lelujave hljebne pahulje koje propadaju kroz vodenu kolumnu...
 
Oblada melanura - napad na vobler gotovo svoje veličine


Oblada melanura latinski je naziv za ovu malu ribu iz porodice sparida koju bi, zbog načina lova  i oportunizma u hranjenju, uz brancina slobodno mogli nazvati univerzalnim morskim predatorom.
Razlog je jednostavan – napada sve što nju ne može pojesti.

Uspješno se lovi pendulom, ali i na spining

Prevedeno na jezik sportskog ribolova – možete je pecati prirodnim mamcima na plovak, pomoću vaser kugle, bombarde, sistemom „a volo“ (puštanjem mamca da slobodno propada)... Jednako je efikasan ribolov varalicom, bilo pendulom ili nekom od spining tehnika: na silikonce, jigove, male, ali i velike voblere.
Jednom riječju, ukljata je  – jedna od najpopularnijih sportskih vrsta kod nas. Iako ne raste prevelika (kapitalci jedva prebace pola kila) pruža veliki gušt ukoliko se ciljano lovi adekvatnim (laganim) priborom.

Paleta varalica koja je "u igri"
Može se loviti noću i danju. Rano ujutro i tokom vjetrovitog popodneva efikasne metode lova su pendula i spining. 

Voli silikonce bijele, sedef i srebrnkaste nijanse, zatim voblere - imitacije gavuna (pins minnow 5 i 7, X rap  4-6 i slične varalice) kao i adekvatne varijante mini jigova.

Nerijetko napada i voblere mnogo većih dimenzija (13-14 cm).
Po pravilu, redovno se na većim varalicama kači na prvu udicu/trokuku. To se objašnjava teorijom da ukljata brani teritoriju, ili pokušava prvo da ošamuti plijen... To samo ona zna.

Lovna mjera za ovu zanimljivu vrstu je 17 cm.  




Broj komentara: 5:

  1. Na koje ste varalice dobijali ukljate? Ja sam ih samo lovio na plovak i crve na dno iskljucivo i meracio se a borac odlican ! Ujedno i da pohvalim Adminstratore za ovaj odlican BLOG ! Pozdrav svima i bistr o!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marko, hvala za komentar i dobrodošao na blog!

      Pomenute su neke od varalica koje, provjereno, love. To su silikonci poput raglua, delte, red gill-a...zatim minijaturni vobleri: kod nas popularni, dokazani i neizbjezni Yo zuri pins i manji "kristali" i "magneti", zatim cijela paleta Rapala varalica (husky, original, CD..)
      S proljeća se redovno dogodi da napadne velike voblere (lovio sam ga na Ima Ko 130, Duo tide minnow 120, Rapala max rap 11, 13, Original 9, 11 i 13)...čak je napadao i Bassday logsurf 144 ili prilično robustan Zip bait minnow 11F.

      Izbriši
  2. Ukjata,meni jedna od najukusnjih riba na rostilju,inace ih ja na pendulu vatam ili standardno,usidren , jeska po volji.
    Imam pitanje,moze li se osim pisanja na vasem blogu i slika postavit ?

    OdgovoriIzbriši
  3. Pero, koliko vidim u opcijama, moguc je samo komentar...

    OdgovoriIzbriši
  4. Igore ,nema problema ,snacu se ja ,pa ako vam se svida ok ako ne pobrisete .

    OdgovoriIzbriši