2014/07/16

Potočna pastrmka sa Cijevne


Cijevna u blizini Trgaje
piše: Igor Perić

Za ljubitelje slatkovodnog ribolova teško se što može porediti sa potragom za tačkastom ljepoticom kraških rijeka – potočnom pastrmkom.

Ovo su snimci iz našeg arhiva. Uz pomoć kolege Nenada Mandića, profesionalnog fotografa i freelancera, ovjekovječili smo potočaru (Salmo trutta morpha fario) iz gornjeg toka Cijevne.
To je rijeka jadranskog sliva sa nekoliko dominantnih vrsta riba - potočnom pastrmkom, potočnom mrenom (Barbus meridionalis) i endemičnim mekišem (moračka jelšovka – Telestes montenegrinus).
Cijevna je pritoka Morače. Izvire u Albaniji, kanjon prolazi kroz Malesiju (dio Crne Gore na granici sa Albanijom) zatim nizvodno od Dinoše nastavlja tok kroz Ćemovsko polje, ka Morači.
Ako bi pokušali da u jednoj riječi napravimo presjek svih crnogorskih brzih voda – vjerovatno bi to bila Cijevna. Vodopadi, brzaci, prelivi, duboki kanjon sa posebnim koritom u srednjem toku (gdje se probila kroz konglomeratnu podlogu i usjekla trag na pojedinim mjestima uzan jedva metar a dubok i po 10 metara)... Sve je to Cijevna – prava kraška ljepotica.

Autor na jednom od tipičnih terena na Cijevni

Dio opreme
Odabir varalice - "sedmica" u RT dekoru


U toj rijeci, dakle, obitava i potočara, vrlo popularna vrsta za ribolov, ali izložena prelovu. Nažalost, ljude treba podsjećati da treba pustiti nedorasle primjerke.

Zato su i ove fotografije svojevrstan apel sportistima da na ovoj rijeci, bez čekanja zakona, kontrola i drugih mjera, sami promovišu C&R. 



Mala potočara napala je Rapalu CD
Prelijepa boja i zlatna peraja...
...Vraćamo je Cijevni
Cijevna ima nevjerovatan resurs i snagu obnove, pa će za dvije-tri godine ponovo blistati u punom sjaju. Samo da joj pružimo šansu!

Bistro!

Broj komentara: 5: