2014/09/19

Vobler & vobler


Po štapu i struni zna se kada vobler "radi" kako treba
Na osnovu ličnog iskustva, voblere dijelim na ''one za brancina'' i ostale. I zato uvijek nosim dvije kutije sa voblerima.U jednoj su oni za brancina. U drugoj za ostale ribe. Jedini ispravan savjet je da kupite nekoliko skupih voblera, a mnogo više jeftinih. Jedino što garantujem jeste da će riba da udari na ove prve…

Piše: Mladen Zadrima

Voblerima dajem prednost u odnosu na sve ostale varalice, po cijenu da mi zamjere mnoge kolege. Dajem im prednost zbog toga što se lijepo osjeća na štapu dok rade, ali i kad ne rade – kad vobler stane ako se u njega upetlja trava ili kakva kesa… Prednost mu dajem zato što vibrira, zvecka i jedino što bih mijenjao je to da bih rado stavio jednokrake udice.

Singl udice manje povređuju sitne brancine pa ih je lakše osloboditi
Dobar, da ne kažem krupan brancin postao je rijetkost, a ja poštujem neka pravila i, jednostavno, sve ispod mjere vraćam u vodu. Isto tako postupam i sa škarmovima i zubaticama. Nažalost, nerijetko se desi da nedorasli primjerak proguta trokuku i nemoguće je takvu ribu vratiti. Zato tragam za jednokrakim udicama za voblere kako bih izbjegao da kući donosim one ispod mjere. Zbog navedenog i ne lovim sitnim varalicama. Naravno, ja nijesam profesionalac i nijesam svaki dan na vodi, pa zato ovo tretirajte kao iskustva običnog ribolovca.

Mjera

Ono što sam definitivno utvrdio jeste da veliki vobler nije prevelik zalogaj ni za jednu ribu. Na trinaesticu ili čak petnaesticu kačile su se i ukljate, širuni i mali brancini, škarmovi, nedorasli zubaci, lice… Bilo je i onih po mjeri, a nekoliko puta je i vobler i predvez odlazio skupa sa ribom koju je na spinerski, brancinaški pribor, bilo nemoguće zaustaviti.

Boja - dilema bez razloga?
Dilema koju nikada nijesam riješio, nijesam doduše ni pokušavao, jeste koju boju voblera da odaberem. Pridržavao sam se toga da u mutnijoj vodi koristim sjajnije i upadljivije obojene voblere, a u bistrijoj manje upadljive, prirodno obojene. Danju. Noću, mislim i tvrdim da boja nema nikakve veze, da je za lov presudan rad varalice ili eventualno zvuk koji proizvodi.

Jednododjelni, jointed... 

Pristalica sam jednodijelnih u odnosu na jointed (dvodjelne, višedjelne) voblere zbog toga što se mnogo bolje, lakše i dalje zabacuju iako je rad jointed voblera, možda, izazovniji za ribu. Dvodjelni su lošije balansirani i često se mrse, pogotovu ako ima vjetra.
Pobornik sam stava da treba probati sve voblere do kojih se može doći, ali isto tako da se provjereni vobleri uvijek pokažu kao najbolji.

Velika varalica, velike udice - veća šansa da krupan brancin završi na kopnu
Na osnovu ličnog iskustva, voblere dijelim na ''one za brancina'' i ostale. I zato uvijek nosim dvije kutije sa voblerima.U jednoj su oni za brancina.U drugoj za ostale ribe. Jedini ispravan  savjet je da kupite nekoliko skupih voblera, a mnogo više jeftinih. Jedino što garantujem jeste da će riba da udari na ove prve…

Broj komentara: 6:

  1. Puno poruka dobijamo na PP i mejl sa konkretnim pitanjima u vezi tema iz posta. Ovaj prostor je upravo predvidjen za komentare i diskusiju...

    OdgovoriIzbriši
  2. Vjerujem da će se i Mladen uključiti i dati komentar...do tada ja bih se osvrnuo na ovo drugo pitanje - lov iz barke ili sa obale. Plovilo daje opciju pendule i spininga, ujedno omogućava da se dopre do pozicija koje su van dometa u ribolovu sa obale. To ne mora da znači automatski uspješniji ribolov, makar ne u situaciji kada se lovi sa plaža i kamenite obale. Bojana je nešto drugo... Uglavnom, dobre čizme, uz nekoliko adekvatnih varalica daju mogućnost da se "pretrese" svaki kamen uz obalu i provjeri da li u udarnim terminima (zora, sumrak i mutno more) ima brancina. Evo, da otvorim i prvo pitanje: Original floater, iako traje godinama, svakako je obavezna "literatura" za početak lova brancina. Sitna i pouzdana vibracija ove varalice,uz roling efekat čak i na minimalnoj brzini povlačenja, ono je što ovu varalicu još drži u igri. Minus je loš domet, ali na pozicijama koje ne traže dalekometnu artiljeriju svakako je vrijedi probati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Originalka...gdje bi joj kraj bio da je moguce baciti poput, recimo, max rapa ili tide minnow (Duo).

      Izbriši
  3. Definitivno original floating rapala je nešto što svako mora imati.Ako tek počinješ nemoj se puno opterećivati.Još jedan max rap od 11 i 13 cm i imaš što ti treba.Jednog jozuri pinsa od 9 cm i možeš u okršaj.Poslije je sve istorija.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo se odnosi na lov sa obale gdje dubina ne prelazi 5 metara što znači da se radi o plitkoronećim varalicama.Možeš probati i sa malom zarom ili poperom ako je baš plitko u puno prepreka.

    OdgovoriIzbriši
  5. Što se tiće varalica preporučio bi i koju iz Duo asortimana, osobno volim one koje se mogu daleko baciti, te da dobro reagiraju na tzv. twich ili ti trzanje vrhom štapa...tu su i Lucky craft sa nekoliko ok varki...ima toga hrpa no da ne kupuješ mnoge nepotrebno virni malo s kakvima love stariji ribiči :-)

    OdgovoriIzbriši