2014/11/19

Inchiku dan


Light jigging za uživanje: Nikola Marović sa upecanim pagrićem (Bar, Crna Gora)
Kurenat nas lagano nosi na poznatu tačku. Fishfinder pokazuje kamenito dno sa mnogo malih "sjenki". Prvo čupkanje na "suknjicu" od inchiku-a i - promašaj. Nikola opet spušta varalicu, ali je mnogo sporije vodi. Vuče je po dnu, poput kabure. Udarac, ovaj put mnogo agresivniji. Riba je na udici…


piše: Dragan Marović

Jigging je prije desetak godina, poput plime, osvojio cijeli Mediteran. Koliko se brzo proširio i zaludio ribolovce, čini se da je još brže splasnuo njihov entuzijazam ka ovoj varaličarskoj tehnici. O razlozima zašto se to desilo ćemo drugom prilikom. Ono što je bitnije je da je na tom "ribolovnom cunamiju iz Japana" došlo dosta srodnih tehnika koje su i danas vrlo lovne. Prije svega mislim na ribolov inchiku i kabura varalicama.

Idealni dan za light jigging je pred jugo, kad se naoblači i more uglača. Riba je u pokretu, a još nema talasa pa je prijatno biti u barci. Pošto obaveze diktiraju izlaske na more, taj novembarski dan je bio sve suprotno od idealnog. Toplo, nedjeljno sunčano popodne, stabilan vazdušan pritisak i oseka.

 
Razne gramaže i vrste varalica

Caperlan & friends
Sa bratom Nikolom krećem na pozicije gdje smo prethodnih mjeseci imali uspjeha. Nijesu daleko, pa su na svakodnevnom udaru ribolovaca, najviše pendulaša. Spremamo se i dijelimo zadatke. Nikola uzima Caperlan light jig štap 6,2 uparen sa Shimano Biomasterom 4000 FB sa  namotanih 200 metara Power pro strune od 20 libri i završnih šest metara fluorokarbonskog predveza 0,40 mm. Savršen komplet za light inchiku. Na jaku kopču stavlja pink Katsui inchiku od 160 grama.
Shimano biomaster 4000FB, Caperlan 6.2, Katsui  160 gr

Meni ne preostaje ništa drugo nego da, po starinski, cimam veliki Williamsonov jig od 200 grama, sa Cormoranovim Speed jigger štapom i mašinicom Fin Nor Ahab 20. Čeka me teški fizički rad, ali takav je današnji raspored - sve mogućnosti su pokrivene. Kako lovimo dosta plitko (tridesetak metara), vjerujem da će prije riba doći na inchiku.

Kurenat nas lagano nosi na poznatu tačku. Fishfinder pokazuje kamenito dno sa mnogo malih "sjenki". Prvo čupkanje na "suknjicu" od inchikua i - promašaj. Nikola opet spušta varalicu, ali je mnogo sporije vodi. Vuče je po dnu, poput kabure. Udarac, ovaj put mnogo agresivniji. Riba je prevarena. Pagrić od 300 grama; nije veliki, ali svaki ulov na ovaj način je poseban uspjeh i donosi osmjehe na barci.

 "Bumerang" bez apetita
Ostavljam jači komplet i uzimam Caperlan od brata, dok on prelazi na Buloxov štap za light jig i Abu C4 čekrk. I ponovo vadi pagrića (malo manjeg nego prvog), dok ja kačim varalicu za dno. Dosta lako je skidam, a kao poklon za trud, uz inchiku, dobijam i jednog kanjca dužine prsta. Još nekoliko puta se spuštamo preko finih "bumeranga" na dnu, ali riba nije zainteresovana.

Gofić napao "suknjicu": Autor teksta sa druge strane strune
Krećemo na drugu poziciju. Tamo uvijek bude poneka orada. Jasno se vide oblaci na sonaru, izgleda da je sitna riba. Na drugi prolazak pozicijom, imam jak i tup udarac. Ne osjećam glavinjanje, bjegovi su duži, nije orada. Ne mogu da shvatim što bi moglo biti. Tek pod površinom vidim da se nešto žuti. Gofić, koji se odmah vraća u vodu, do nekog skorog susreta sa dosta kilograma više (njegovih, ne mojih).

Škarmovi
Veče dolazi prebrzo, naglo zahlađuje pa se odlučujemo na povratak. Dok se primičemo lukobranu, trza nas pištanje fishfindera. Ekran je ispunjen od dna do površine. Pretpostavka je da je u pitanju neka plava riba. Ipak, crv sumnje gricka dušu ribarsku. Stajemo, spuštamo inchikue i odmah osjećamo čupkanje, bukvalno u toku cijelog povlačenja. Pod samu površinu se nešto kači i eto iznenađenja - škaram! Stavljamo još lakše inchikue, od 80 grama, i sa lakoćom vadimo još nekoliko komada, kao na traci. To mi postaje dosadno, te stavljam Cormoranov jig od 60 grama. Večeras ga škarmovi obožavaju, veliku asist udicu gutaju kao od šale. Još dva komada i dosta je. Hladno je i ne vidi se prst pred okom. Ribe ima za ručak, srce je puno, a valjda je i kamera nešto snimila da se doživljaj podijeli sa drugarima.

Nema komentara:

Objavi komentar