Teća puna voblera... |
Brancini nisu
orni, drže nas na "ignore". Spining je takva disciplina u kojoj ne možete uvijek
računati na ulov koji će biti osnova za druženje uz gradele i vino
piše: Igor Perić
Poslovica kaže: U ribara mokre gaće za
večeru zna se šta će…U zbilji, dogodi se da čizme pušte vodu, a za večeru
prije bude piletina, ili pita sa sirom nego riba.
Autor u potrazi za brancinima |
Naravno da imperativ ribolova nije odlazak po večeru. Ribolov je mnogo više od pukog
pjata freške ribe, ali se ne može
osporiti da je poseban gušt i neizostavan dio rituala koji sobom nosi svaki
ribolovni dan upravo težnja da trofej podijelite sa prijateljima ili porodicom.
No, spining
je takva disciplina u kojoj ne možete uvijek računati na ulov koji će biti
osnova za druženje uz gradele i vino.
Odlazak u
ribolov nerijetko pada u termine kada vrijeme nije idealno. Mada je za ribolov
uvijek vrijeme pravo, nijedan sat i dan na vodi nijesu izgubljeni; ako ne
izvadite ribu, izvučete pouku, dopišete slovo u svojoj bilježnici čitanja vode,
meteorologije, upoznavanja pošte…
Tajming
A more vas
uvijek vuče, i onda kada kradete sate od sna da bi bili na vodi…
Prije neku
noć, posao završavam u 00.30 h. Pola sata kasnije doma premotavam novi konac,
selektujem što će ić u kutiju s varalicama, slijedi priprema odjeće; prilagođavanje
prohladnom jutru, uz očekivanje relativno toplog novembarskog dana koji
slijedi…
Ura i po do
pozicije. Plima je prošla zenit, ali je voda još
u smirivanju od juga, dakle mutna i pogodna za varaličarenje. U sličnim
uslovima prošli je put prije zore u program uskočilo nekoliko nedoraslih brancina
koje smo vratili moru. Ovoga puta ništa, čak ni malci da razbiju tišinu, a ni
osvit ne donosi zujanje drila.
Ni jutro ne donosi udarac |
Smjenjuju se
varke: silikonci, vobleri, na par pozicija i provjereni “šetači”. Brancini nisu
orni, drže nas na “ignore”. Obaveze već zovu, plimu nemamo kad da čekamo;
planiramo za koji dan bolje da posložimo posao i ribolov kako bi potrefili
pravi tajming…
Večera
I što
preostaje ribolovcu u takvoj situacji: da ekipi koja, naoružana
tiganjom, dolazi doveče na druženje ponudi pjat svojih omiljenih varki...
Ne bi baš upalilo... |
Ili,
jednostavno, da primijeni plan „B“, a to su – barbuni, kupljeni dan ranije na
ribljoj pijaci. Pripremljeni, posoljeni mirno čekaju vatru i tiganj.
...ali, zato su tu barbuni |
To je, kako
jedan prijatelj voli reći, riba „sa
ukusom debelog mora“.
Ne paše svima
njihov specifičan, jodom bogat „buke“. Za poznavaoce primorske kužine dileme nema - barbun je jedna od najukusnijih jadranskih riba – zlatni presjek ukusa i
mirisa Mediterana, a ovoga puta i večera za spinere.
Bistro!
Hehe...upravo tako, kad nema ribe ima voblera ko u prići :-)
OdgovoriIzbrišiNema da fali :)
Izbriši