2014/11/11

Plan "B"


Teća puna voblera...



Brancini nisu orni, drže nas na "ignore". Spining je takva disciplina u kojoj ne možete uvijek računati na ulov koji će biti osnova za druženje uz gradele i vino



piše: Igor Perić
  
Poslovica kaže: U ribara mokre gaće za večeru zna se šta će…U zbilji, dogodi se da čizme pušte vodu, a za večeru prije bude piletina, ili pita sa sirom nego riba.
Autor u potrazi za brancinima

Naravno da imperativ ribolova nije odlazak po večeru. Ribolov je mnogo više od pukog pjata freške ribe, ali  se ne može osporiti da je poseban gušt i neizostavan dio rituala koji sobom nosi svaki ribolovni dan upravo težnja da trofej podijelite sa prijateljima ili porodicom.
No, spining je takva disciplina u kojoj ne možete uvijek računati na ulov koji će biti osnova za druženje uz gradele i vino.
Odlazak u ribolov nerijetko pada u termine kada vrijeme nije idealno. Mada je za ribolov uvijek vrijeme pravo, nijedan sat i dan na vodi nijesu izgubljeni; ako ne izvadite ribu, izvučete pouku, dopišete slovo u svojoj bilježnici čitanja vode, meteorologije, upoznavanja pošte…

Tajming
A more vas uvijek vuče, i onda kada kradete sate od sna da bi bili na vodi…
Prije neku noć, posao završavam u 00.30 h. Pola sata kasnije doma premotavam novi konac, selektujem što će ić u kutiju s varalicama, slijedi priprema odjeće; prilagođavanje prohladnom jutru, uz očekivanje relativno toplog novembarskog dana koji slijedi…

Ura i po do pozicije. Plima je prošla zenit, ali je voda još u smirivanju od juga, dakle mutna i pogodna za varaličarenje. U sličnim uslovima prošli je put prije zore u program uskočilo nekoliko nedoraslih brancina koje smo vratili moru. Ovoga puta ništa, čak ni malci da razbiju tišinu, a ni osvit ne donosi zujanje drila.
Ni jutro ne donosi udarac
Smjenjuju se varke: silikonci, vobleri, na par pozicija i provjereni “šetači”. Brancini nisu orni, drže nas na “ignore”. Obaveze već zovu, plimu nemamo kad da čekamo; planiramo za koji dan bolje da posložimo posao i ribolov kako bi potrefili pravi tajming…

Večera 
I što preostaje ribolovcu u takvoj situacji: da ekipi koja, naoružana tiganjom, dolazi doveče na druženje ponudi pjat svojih omiljenih varki...
 
Ne bi baš upalilo...
Ili, jednostavno, da primijeni plan „B“, a to su – barbuni, kupljeni dan ranije na ribljoj pijaci. Pripremljeni, posoljeni mirno  čekaju vatru i tiganj.
...ali, zato su tu barbuni
To je, kako jedan prijatelj voli reći,  riba „sa ukusom debelog mora“.
Ne paše svima njihov specifičan, jodom bogat „buke“. Za poznavaoce primorske kužine dileme nema - barbun je jedna od najukusnijih jadranskih riba – zlatni presjek ukusa i mirisa Mediterana, a ovoga puta i večera za spinere.
Bistro!

2 komentara: