2016/07/15

Pendula na lantinu


  
 Ribolov iz ruke u barci koja brodi na jedra. Milina, jednom riječju. Nema buke, nema škripe, samo plovilo koje  jedrima upreže vjetar i klizi bez imalo vergole

piše: Igor PERIĆ

Ribolov čine male, jednostavne stvari. Iz morskog ugla gledano, jednostavnije i kompletnijeg ugođaja teško može da bude od jedrenja i usputnog povlačenja pendule.

"Viktor"
Lantina
Pogled sa krme
"Sastojci" za pendulu
Pa još kada je sve u tonu: sjedite u “korčulanki” ojedrenoj latinskim jedrom (lantinom), najlon otpuštate sa drvene karole, a na predvezu se srmenim bokom preliva varalica od balze... Pendula u izvornom obliku, ribolov iz ruke u barci koja brodi na jedra. Milina, jednom riječju. Nema buke, nema škripe, samo plovilo koje  jedrima upreže vjetar i klizi bez imalo vergole.
E, upavo je to bila zamisao sprovedena u djelo prije nekoliko dana sa našim prijateljem iz Bara, kalafatom Nenadom Bokovcem iz istoimene radionice koja je proteklih nekoliko godina ozbiljno pomjerila stvari u tradicionalni drvenoj brodogradnji na ovom dijelu Jadrana.
Dogovor za ribolov je pao nekoliko dana pred Arsenal kup, regatu koja se u slavu pasare tipa „arsenalka“, održava u Porto Montenegru.
Korčulanka Viktor, regatni predvodnik barske flote, za razliku od četiri ojedrene arsenalke (“open” i “kupe” modela) ima i dizelski “volvo” motor. Bio je to dobro poznati brodski zvuk koji je trajao svega par stotina metara, dok nismo izašli iz barske marine. Onda su konce u ruke uzeli Nenad i vjetar, a ja drvenu DTD karolu s najlonom.

Vjetar puni jedro
Majstor drži pravac
Nije bio dan od ribe, ali jeste od jedrenja. Uživanje i takvo punjenje baterija da je to teško opisati.
I pored posnog dana, par puta su sitni škarmovi napali varalice. Mijenjamo adute, Rapala, Duo, ručno slagane voblere…ali tek se u prolasku pored spoljneg dijela lukobrana upisala jedna lokarda koja je napala husky jerk od 8 cm.

Pravi tajming
Lokarda se upisala
Neizbježni husky
Pošto nas je bilo dvojica, pored karole na korčulanki je bio još jedan štap – ugly stick tiger, boje drveta, da manje štrči. Na njemu stara Daiwa boje mora.

Shakespeare Ugly stick tiger, borovina i mahagoni...
Da stvar bude zanimljivija, događala se razmjena energija i interesovanja: kalafat i majstor od barki zainteresovao se za pendulu, a ja za jedrenje.
Spoj jedrenja i pendule pokazao se kao odlična varijanta i za neko ozbiljnije pecanje. Za dnevnu, brzu pendulu, pao je dogovor da sljedeći puta dignemo i flok kako bi dobili na brzini odgovarajućoj za plave predatore.
Bez floka, krstareća brzina bila je taman za neku standardnu, uobičajenu pendulu .
Za ozbiljniju borbu sa krupnijim komadom ribe svakako bi morala na palubi biti dvojica: kormilar da komanduje argolom i konopima, navodi brod i po potrebi kruži kako bi onaj koji drži najlon „navigavao“ ribu. 

Do nove pendule: Nenad Bokovac
Uglavnom, lako bi se snašli, samo da je htjela da grize.
Ali, biće drugi put, veli Nenad i zakazuje novo jedrenje i novu pendulu.

4 komentara:

  1. Divan članak i još ljepše fotografije. Čisto uživanje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Svaka cast momci vi znate da uzivate...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. More, ribolov i jedrenje. Kad se to kombinuje onda nema greške. Hvala!

      Izbriši