2016/09/14

Bješe nekad ribe, a danas opreme


Čitajući razne forume početnik će vrlo vjerovatno pomisliti da se riba ne može uloviti ako nema štap i mašinu vrijedne po više stotina eura i bar nekoliko desetina voblera, gomile džigova i par kilograma silikona. No, istina je drugačija

piše: Nenad RADOVIĆ – BOJANAC

Kad sam počinjao varaličariti, opreme koja se mogla koristiti u ovoj tehnici gotovo da nije bilo na tržištu. Puni štapovi od stakloplastičnih vlakana su bili jedini izbor. Dužine od 1,80 do 2,40 metara, jer su duži bili preteški. Od varalica je bilo kašikara, leptira, dok su vobleri (rapale) bili toliko rijetki da ih je bilo nemoguće nabaviti, sem za srećnike kojima ih je neko donio iz inostranstva.


Neizbježna "kornjača"

Nekada se nije štedjelo na zupčanicima (Abu cardinal C4)


Počeci
Najlon Zlatna kornjača i Ultra Damyl bili su jedini izbor. U ribolovu brancina je uobičajeno korišten promjer 0,40, pa i 0,45mm. Kad sam stavio 0,35 svi su me čudno gledali. Izgledao sam neozbiljan. Nosivost smiješna u poređenju s današnjim istog promjera…
No, bješe tada ribe mnogo. Moj DAM štap pd 2,4 metra mi se činio lagan kao pero (garant je imao makar pola kilograma) kad bih svako malo s druge strane osjetio nagli trzaj koji je bio uvertira u borbu sa prosječnim primjercima između 1,5 i 3kg, a često i onima 5+. Brancine od pola kilograma smo uredno vraćali da porastu. 
Otac je imao jednu jedinu Rapalu floating original 11cm crnih leđa, sa bijelim stomakom i ustima iscrtanim tankim, crvenim flomasterom. Kao da je i sad gledam. Trokuke jadne, originalne, pa su svako malo oštrene, a često i vraćane kliještima nakon što bi ih ispravio veliki levrek (brancin). Ne bješe zamjenskih da valja.


Ribolov - pasija od djetinjstva (autor lijevo na slici)


Odnekud otac dobi jedan DAM vobler bez pakte i kao majstorljiv čovjek uradi paktu oblika koji je smatrao da je odgovarajući. I vrckala je ona, ali je nijesam smio povući brže, jer je iskakala. Niko nije znao kako se šteluje vobler. A ulovih s njom prvog levreka varalicom. Imao je preciznih 2,4 kila. Jedne oktobarske zore je potegao tako snažno da je srce desetogodišnjeg dječaka zamalo iskočilo, a od lupanja nije čuo ništa bar desetak minuta nakon toga. Poslije prvog, s tom cotavom varalicom, još mnogo njih. Ali bješe ribe dosta.
Onda stigoše karbonski štapovi. Čuveni Sportex, za koji će i danas dobar broj mojih sugrađana reći da su najbolji štapovi. Za njim mnogo drugi. Pa sve raznovrsniji vobleri. Pa krenu izrada silikonskih varalica. Pa, nema tome kraja… No, ribe je sve manje!


Vrijeme je tražilo sve bolje i bolje varalice


Prisjetio sam se prošlog vremena kako bih pokušao da pomognem onima koji su skoro ili će tek zagaziti u varaličarske vode, a srijeću se s problemom koji ja nijesam imao. A to je - previše opreme. U današnje vrijeme, opreme u najskromnije opremljenoj ribolovnoj radnji ima mnogo više nego što je potrebno prosječnom varaličaru.


Kako odabrati adute


Istina
Internet je jako koristan za sticanje znanja za upućene u ono što ih zanima, ali će početnika staviti u veliki problem: čitajući razne forume vrlo vjerovatno će pomisliti da ribu ne može uloviti ako nema štap i mašinu vrijedne po više stotina eura i bar nekoliko desetina voblera, gomile džigova i par kilograma silikona. No, istina je drugačija. Nekih pet-šest dobro odabranih voblera i tri-četiri vrste silikonaca na različitim otežanjima biće više nego dovoljno za, gotovo u svakoj situaciji na vodi, dobar izbor i rezultat.



Više vremena na vodi i u ribolovu znači više iskustva, više znanja 


Nekad će parče koso zasječene slamke od soka napraviti čudo i biti uspješnije od japanske varke vrijedne više desetina eura. Dakle, manite se savjeta onih internet ribolovaca koji nedostatak vremena na vodi nadomješćuju količinom i cijenom opreme. Budite što više na vodi, pratite promjene na njoj i u atmosferi, pamtite, razmišljajte i vjerujte u ono što radite. I najbolja varalica u rukama ribolovca koji je neće provući kad i kako treba neće donijeti rezultat. I gledajte iskusnije i uspješnije varaličare dok love (ali im ne smetajte). Jedan mali pokret štapom iz zgloba šake nekad znači ulov. Ili više njih…Bistro!


1 komentar:

  1. Odličan tekst kao u uvijek...Svaka čast... Istina velika ko nije na vodi - taj ne može uloviti!

    OdgovoriIzbriši