2017/03/29

Spinning, korak po korak


Piše: Nenad RADOVIĆ - Bojanac

Za penjanje na vrh brda treba krenuti od njegovog podnožja, a usput savladati sve prepreke. Isto važi u spiningu, najzahtjevnijoj tehnici (uz mušičarenje) za koju se slobodno može reći da je “vrh brda” u ribolovu jer od ribolovca zahtijeva najviše – da ribu prevari komadom vještačke tvorevine i natjera je da zagrize.
Kad je riba agresivna, hrani se, a ima je dosta, i početnik će uz korišćenje prave varalice imati rezultat. Umješnost vrhunskih varaličara se ogleda i u tome što znaju isprovocirati grabljivicu na napad kad joj nije “ura od griza”. Za to trebaju godine iskustva i zarađena reuma.

Pogrešne prečice
Ono što primjećujem zadnjih dvadesetak godina kod mnogih početnika je preskakanje faza i u startu suočavanje sa problemima najzahtjevnije vrste ribolova.
Pojedinci sa većom platežnom moći u startu kupe skupu opremu, misleći da će na taj način odmah imati vrhunske rezultate. Ipak, ne ide tako, pa vrlo često gube interesovanje za ribolov, prepuštaju se čarima interneta i priči o ribolovnoj opremi koju posjeduju. Čitajući razne forume ponekad pomislim da je to postalo važnije od odlaska u prirodu i uživanje u čarima nadmudrivanja s vrhunskim predatorima kakvi plivaju našim vodama.

Oprema je važna, ali ne smije biti važnija od ribolova 
Takvi forumaši i fejsbuk ribolovci u zabludu dovedu početnike koji mogu pomisliti da je jedino to bitno. Preporuka onima koji tek otkrivaju svijet ribolova bila bi da ne upadaju u takvu zamku, već da pronađu sebe, korak po korak. Poželjno je da krenu od najjednostavnijih tehnika, poput ribolova prirodnim mamcima, izbruse osjećaj, a da usput, ili nakon toga, tragaju za varaličarskim umijećem. Jer, prije FG ili Albright čvora, ili big game ribolova, treba naučiti kako se veže udica, kako montira prama, nanjeska školjka ili isprati plovak…

Prvo se uče slova
Zato bih i u ovo moderno vrijeme svakom početniku preporučio  da počne od “ribolova iz ruke”. Tako smo svi počinjali, od azbuke i abecede. Radi se o najjednostavnijoj tehnici za koju treba malo najlona, jedna udica i parčence olova. 

Pogodno mjesto za prve ribolovne lekcije
Sjedne se uz obalu, odmota najlon na čijem je kraju udica i mrva olova, stavi parčence kozice, mušlje, crva, tijesta i zabaci ispred sebe. Ovo će lagano tonuti i usput provocirati ribu. Udarac malene bukve će značiti takav doživljaj da će većinu “zaraziti” za cio život. Kad se savlada ovo, može se ići dalje i loviti štapom i mašinom npr. na dubinku, zatim plovkom… Za to vrijeme treba savladati vezivanje udica i ostalih čvorova neophodnih u ribolovu, jer nije primjereno tražiti od drugih da vam vezuju opremu, natiču mamce, sem na samom početku.


Autor teksta sa ulovljenim carem od riba


Kad se ovo uspješno savlada, pred vama je more mogućnosti, tehnika i disciplina. Ako ostavimo po strani ribolov živim mamcima, koji, uz adekvatnu elektroniku, nudi najveće šanse za ulov, panula varalicama iz barke uz korištenje palete različitih voblera, strimera ili silikonaca i solidno poznavanje terena često će biti dobitna tehnika. Ipak, manje zahtjevna od spininga.

Kada savladate osnove, jigging je jedna od zanimljivih opcija, posebno za krunaše
Možda će neko reći, pa zar nije spinning krajnje jednostavan. Zapravo, spining je sveden, reduciran jer daje privilegiju ribolova jednim laganim priborom i torbicom u kojoj je nekoliko dobitnih varalica. Do te jednostavnosti treba preći veliki put i rješavati početničke probleme koji su mnogostruki.
Neki od njih se daju prevazići iščitavanjem svemogućeg interneta, oni srećniji se mogu koristiti savjetima  iskusnog varaličara, ali će neke probleme ipak sami morati riješiti.

Varaličarska pravila
Svaki teren je priča za sebe, pa neće iste varalice posvuda biti jednako atraktivne i uvažene od strane riblje populacije. Isti model nije jednako lovan u različitim veličinama. Razlike mogu biti tolike da jedna varalica bude adut, a druga potpuni promašaj. Čak će i isti modeli, iste veličine, ali drugačije boje nejednako loviti. I tu može postojati ogromna razlika. Jednu će varalicu voljeti jako malu, dok se na veću neće obazirati, dok će drugi model, po mnogo čemu sličan i mnogo veći, davati rezultate, čak i loviti izuzetno male primjerke određene vrste grabljivica.

Kako odabrati dobitnu varalicu
Problem je i što saznanje od nekoj varalici i njenoj efikasnosti na jednom terenu ne znači  efikasnost na drugom. Za ovo trebaju godine iskustva i slonovsko pamćenje, kako bi se stečeno znanje primijenilo. 
Dosta toga ostaje ribolovcima da sami dokuče, ali želim objasniti suštinu prevare predatora u dnevnim uslovima i najčešću grešku koju početnici prave. Ključno je shvatiti da su svi naši predatori izuzetno brzi, bez obzira što neki dočekuju i plijen napadaju iz zasjede (ali munjevito), a drugi progone proučavajući mamac prije napada. Upravo u tome je kvaka! Ne dajte predatoru da proučava vašu varalicu! Pogotovo ako ste ga primijetili da je prati. Nikad ne usporavajte, već ubrzajte, mijenjajte smjer i cimkajte štapom. To je potpuno prirodno, jer ribice koje bježe ne usporavaju, već izvode razne vratolomije kako bi spasile glavu. Ako vidite (ili znate-pretpostavljate) da je iza varalice riba i bezglavo juri za njom, postigli ste cilj. Slijedeći korak je da nakratko potpuno stanete. 

Taktika urodila plodom - brancin
To je trenutak kad  iznervirana grabljivica napada. Ne previše, tek par sekundi. Ako ne udari, nastavite s nervoznim vođenjem, pa nakon nekoliko metara ponovite. Bolje i da joj pobjegnete s varalicom, jer je velika šansa da će u slijedećem zabačaju zagristi, nego da usporite previše i dozvolite da vidi prevaru, što često znači da je ribolov tog dana na tom mjestu završen. A to vam, svakako, nije cilj...
Bistro!

1 komentar:

  1. Standardno odlican text,koncizan i razumljiv,prilagodjen svim uzrastima i stepenima obrazovanosti u nauci zvanoj ribolov! Lures Rule :)

    OdgovoriIzbriši