2017/01/31

Inchiku pravila


Nije falilo akcije

Nije caka u tome da vam neko kaže da su lovne ta i ta varalica.Već da povežete zbog čega jedna daje rezultat danas, a sjutra ne.To je suština ribolova vještačkim mamcima – prilagođavanje uslovima na vodi i apetitu ribe


Piše: Igor PERIĆ
Kad ribe ima na poziciji lako je uloviti…ili kad riba "radi", onda napada što god joj ponudite. Ovo su glavne ribolovačke konstatacije kojima se objašnjava, ili pravda (ne)efikasnost na vodi. U praksi stvari su malo drugačije od teorije, a upravo su dani u kojima pronađete ribu, a onda otkrijete koja varalica čini razliku, prilika za "gledanje i učenje", odnosno prikupljanje vrijednog iskustva.
Prvo jutro nakon dočeka nove godine klapa ribolovnih fanatika je, dok normalna čeljad spavaju ili se oporavljaju od viška maligana u krvi, već u zoru plovila ka pučini. 

Daleka obala
Taj i sljedeći dan proveo sam sa odličnom ekipom ribolovaca i drugara na brodici čiji je cilj bila potraga za modrim i crvenim  okrunjenim glavama – zubacima i krunašima. Naravno, ne bismo imali ništa protiv da je u program uskočio kakav orhan ili neka krnja. Ali, "samo" smo upisivali dentexe u "dvije nijanse".

Jedna od dobitnih "nijansi"

Spori ritam
Dio ekipe preferirao je lov dubinskom pendulom, na živu lignju, do koje je prethodno trebalo doći takođe varaličarskim metodama. Ipak u postavi je, pored mene, bilo još zakletih varaličara koji su preferirali inchiku i ostale vrste džigova prilagođenih sporoj prezentaciji.
Tako smo u jednom momentu navijali da kolega i vođa puta Zoran potroši "municiju" (bazen pun liganja) pa da krma ustupi prostor za Nebojšu, Miloša i mene, prateću Shimano, Okuma i Major craft artiljeriju i naš repertoar od raznobojnih, znanih i neznanih inchiku varalica.

Antenaš, ama, mali krunaš koji je napao predimenzioniranu varalicu

Da se vratim na razradu uvodne teze: Prvog dana potrage locirali smo ribu, javili su se manji krunaši već u samu zoru, ali ih tokom cijelog dana više nije bilo moguće animirati metalnim mamcima. Eksperimentisao sam raznim džigovima i tehnikama vođenja, na inchiku imao par "kucanja" ali nije bilo pravih rezultata. U takvim pipavim situacijama, moguće da bi kabura i madai u sporom ritmu dali ribu.  Ipak, zbog prejakih kurenata teško je bilo pogoditi adekvatan ugao a da ta vrsta džigova odigra izazovan ples pod nosom zubacima vertikalno ispod barke..
Inchiku se, u jačem kurentu i moru koje je na udaljenijim pozicijama prelazilo "trojku", nametnuo kao izvodljiv scenario i na njemu sam istrajao. Poučen promašajima, drugačije sam odreagovao kada je riba napadala mamce u propadanju a i sama promjena tehnike vođenja dala je prve rezultate.

Inchiku od 200 grama u igri i Shimano komplet - Terez MH i Torium 16
"Crveno-rozi" ne odustaju
Koja boja, težina, oblik, udice...(Lagani ZetZ Brote i teška artiljerija - Hayabusa Kick bottom 200, Williamson Raku jig 160 i "no name" od 100 grama)

Razrada detalja
Onda smo imali dragocjenu situaciju za razradu detalja: na veoma sličan stil vođenja varalice, ribe su različito reagovale. Dvojica smo lovili, čak bilježili dvostruki "double strike", a treći nije imao očekivan efekat, iako nas je skiper majstorski navodio. A mijenjali smo stranu u različitim prolazima. Dobitna kombinacija bila je pronalaženje prave varalice pa je kolega, nakon što je ubo pravi inchiku, za kratko upisao dvije ribe u dva spuštanja…

Novi džig proradio iz prve
Ekipa na okupu

Pokazalo se da su te lovne situacije prilika za forsiranje aduta, ali i, kad god se ukaže prilika, eksperimentisanje i pronalaženje novih adekvatnih varalica koje uz pravilno odabranu težinu (da bi pravovremeno dohvatile dno na velikim dubinama) donose griz. Tako se stvari uče i šire vidici. Jer, nije caka u tome da vam neko kaže da su lovne ta i ta varalica. Već da povežete zbog čega jedna daje rezultat danas, a sjutra ne.
Da rezimiram, nijesu se lovili krupni primjerci, ali je bilo veselo. Pored druženja i ribolova, nezaboravan početak nove ribolovne godine pratile su fantastične slike svitanja i sumraka.

Svitanje...
...i suton
Još kad vas takvi pejzaži ispunjavaju i pune energijom, onda takve momente nikakve pare na svijetu ne mogu da kupe. Kao ni zubace ulovljene pa spremljene u ribolovačkoj režiji.
Bistro!

4 komentara: