2018/02/22

Lignje i sipe s obale



Piše: Miodrag-Miško LEKOVIĆ

Okoreli varaličari nikada ne proglašavaju kraj sezone. Čak ima onih koji jedva čekaju duge zimske noći, kada ljudi i njihova plovila napuste obale, a približe joj se lignje, sipe i ostali glavonošci. Tada je recept za uspješan lov vrlo jednostavan: kvalitetna odjeća i obuća koja će vaše tijelo održati toplim, strpljenje i volja za istraživanjem, barem jedan kolega ribolovac sa kojim možete da razmijenite poneku duhovitu doskočicu, lagani pribor kojim možete dugo da lovite i daleko da zabacite, 5-6 pušći/skosavica različitih dezena i, na kraju, a moglo je i na početku, flaša crnog vina ili nekog tamnog piva.




Na jednoj poziciji, prvo zabacivanje dalo je jednu lignju...

...a već naredno, donijelo je ovu. Još jedan dokaz da su često u parovima

Lagana oprema kojom mogu da zabacim što dalje

O
vo je recept koji kod mene najbolje funkcioniše i baš tim redom, ali siguran sam da će neki lovci na glavonošce akcenat, ipak, staviti na opremu i varalice. Trgovine su, naravno, uvijek spremne da udovolje detaljnim zahtjevima svojih mušterija, tako da su svuda u ponudi specijalni egi štapovi i mašinice, egi konci, egi torbe, egi varalice itd. Nemam iskustva iz lova takvom opremom pa da mogu uporediti njen učinak sa učinkom „obične“ opreme. Na fotografijama možete vidjeti najveći dio opreme kojom lovimo, a redovno smo uspjevali da nalovimo dovoljno za dobar ručak ili večeru sa prijateljima, kada one, već pomenute, duhovite doskočice pljušte sa svih strana, a vino promijeni boju u neku svjetliju. Tada se pokaže što je prava poenta ovog sporta prema kojem dijelimo istu strast.


Zahvaljujem se prijatelju i vrsnom ribolovcu Danilu Iliću koji me naučio kako da lovim sa pušćama bez integrisanog otežanja i pokazao svoje omiljene poste. Svim našim čitaocima želim da uživaju u ribolovu bez obzira na doba godine i doba dana. 

Bistro i vidimo se na vodi.

Nema komentara:

Objavi komentar