2018/05/29

Tandem varalica za brancina




Ovaj način ribolova varalicama nije nikakav novitet, a ima ribolovaca koji redovno love ovako. Loveći na rijeci Bojani, često sam bio u prilici da vidim kako ribolovci kombinuju dvije silikonske varalice sa džig glavama, kako bi uvećali šanse da ulove brancina koji vreba svoj plijen iz zasjede na riječnom dnu. Sistem se pokazao kao veoma efikasan na takvim terenima, dok bio na nekim drugim, možda, bio manje upotrebljiv. To je jedan moj zaključak koji ću obrazložiti do kraja teksta

Piše: Miško LEKOVIĆ

Kad sam, pred novu godinu, obišao lokalnu radnju ribolovne opreme da vidim ima li nešto interesantno na prazničnom sniženju, odmah sam dohvatio par pakovanja Civelix-a od 8 cm i jig glavom od 3 g. Priznajem, ne mogu da odolim kad vidim jig glavu sa očima, moram da je imam. Cijena je bila jako niska, a dobio sam obrazloženje da ih niko ne kupuje jer su suviše male i lagane, pa se ne mogu zabaciti daleko.

Postoje, barem, dva načina da su upotrijebi ovako lagana varalica. Prvi je bombarda koju sam nepravedno zapostavio zadnjih godina, iako sam ovom tehnikom uhvatio svog prvog brancina. Vjerujem da tu nema nepoznanica. Uloga bombarde je da olakša lansiranje laganih silikonskih varalica i kod nas se često koristi za lov luca silikoncima.
Kombinacija silikonaca u tandemu sa nekom drugom varalicom je sistem koji se rjeđe koristi. Evo kako ja to radim: na konac vezem lider od fluorokarbona kao što obično radim, ali umjesto kopče, na kraju lidera vežem malu trokraku virblu. Na sledeći krak virble nastavljam lider dužine 1 m i na njegov kraj vežem kopču kako bih mogao da mijenjam varalice. Na donji krak virble vežem pramu od 10 cm, nešto tanju od lidera, na čijem kraju direktno vežem silikonca, u ovom slučaju pomenutog Civelixa. Kod ovog silikonca mi se svidjelo što jig glava od 3 g ne dozvoljava da se silikonac upetljava u virblu ili lider, već ga stalno drži na distanci. Nije mi se svidjelo to što ometa rad laganije zare i često je potopi.

Bokokotorski zaliv

Sistem sam koristio na plitkim terenima Bokokotorskog zaliva loveći sa obale. Plićak uz obalu je pun oštrog kamena, često prekrivenog školjkama, tako da bi izvlačenje ribe ulovljene tandemom dvije tonuće varalice ovdje bilo nemoguće. Slobodna varalica bi neminovno kačila prepreke u vodi. Zbog toga se kombinacija površinca i silikonca pokazala mnogo praktičnija. Prvo veče, na silikonac sam dobio malog brancina, a već narednog dana, po jakoj buri, silikonca je napao brancin, nešto veći od 1 kg.

Mala varalica - mali brancina, ali ponekad...
...mala varalica - a malo veći brancin

E sad, zašto je brancin odlučio da napadne tanušnu ribicu, a ne konkretan zalogaj u vidu površinca Duel Silver Dog, postoji par teorija. Možda je u pitanju nadmetanje predatora oko plijena, ali posmatrajući dešavanja u vodi, nameće se zaključak da je Civelix bio najsličniji gavunima kojih je more tih dana bilo prepuno. Kako god da bilo, ovim sistemom dupliramo šansu da pogodimo čime se predatori tog dana hrane. Veća šansa za ulov je, za mene, dovoljan razlog da na ovaj način, ubuduće, vrlo rado lovim brancine i druge morske grabljivice.

Bistro i vidimo se na vodi.

3 komentara:

  1. Odlican tekst. Konacno neko da obijasni tandem varalicu. Par slika ne bi skodilo. Velika zahvalnost od pocetnika varalicara.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago nam je ako ti je tekst koristio. Ažuriraću ga uskoro sa par fotografija ili crteža sistema. Hvala što nas pratiš.

      Izbriši
  2. Dobar tekst i opis, mada bih volio videti vezivanje na trokraku virblu, pa ako je oguće da to slikate i prikažete....

    OdgovoriIzbriši