2019/03/12

Karika strunu čuva



Vođica strune, karika ili provodnik (kako je god zvali) sastavljena je od dva glavna dijela: tijela i unutrašnjeg prstena koji je u kontaktu sa strunama. I tijelo i unutrašnji prsten mogu biti od različitih materijala i zavisno od kombinacije tih materijala možemo govoriti o različitim vrstama, cijenama, odnosno kvalitetu karika

Piše: Damir PEPIĆ
Poznato je da je ribolovni štap sastavljen od raznih djelova: blanka, haltera (držača mašinice), kape i karika (provodnika).
Svi ovi djelovi odradiće posao iako nijesu vrhunske klase, ali ukoliko zataji ključni segment onda imamo problem – to su karike, vodilice ili provodnici (kako ih god zvali) kroz koje prolazi struna. Značaj njihovog kvaliteta na konačan ishod ribolovne borbe uvećava se ako lovimo na moru i koristimo upredene strune.
Ukratko ću napisati od kojih se materijala izrađuju karike i prikazati koje su to mane modela niže klase kada se koristi upredenica. To je ona situacija u kojoj ribolovac proklinje proizvođača upredenice, a zapravo karike na štapu nijesu predviđene za ribolov upredenim strunama…

Ram
Karika je sastavljena od dva glavna dijela: tijela i unutrašnjeg prstena koji je u kontaktu sa strunama. I tijelo i unutrašnji prsten mogu biti od različitih materijala i zavisno od kombinacije tih materijala možemo govoriti o različitim vrstama, cijenama, odnosno kvalitetu karika.
Karika za krupnu divljač
Tijelo karike ili ram može biti od čelika, nerđajućeg čelika, titanijuma i karbona.
Kod karika niže klase tijelo je napravljeno od standardnog čelika koji je zatim zaštićen posebnim lakovima i djelimično je otporan na slanu vodu. Vremenom zaštitni lak se skine i one počnu da rđaju u slanim uslovima. Dodatna mana ovog vrsta tijela ili rama karika je njihova velika težina.Kod karika srednje klase tijelo je napravljeno od nerđajućeg čelika, koji je veoma jak, otporan na slanu vodu, ali ne i naslage soli, tako da ih treba isprati slatkom vodom ukoliko pecate na moru. Mana im je isto velika težina, što onda utiče na ukupnu težinu i balans štapa.
Tijela karika više klase uglavnom su pravljena od titanijuma, a neke od karbona. Odlikuje ih velika otpornost na koroziju, jačina a najveća prednost je što su lagane.

Prsten
Unutrašnji pstenovi mogu se praviti od raznih materijala, čelika, keramika...
Najčešće se proizvode od raznih vrsta keramika: aluminijum oksida, alkonita (ojačani aluminijum oksid), cirkonijum karbida, silicijum karbida(SIC), torzita ...
Ovi materijali su različite tvrdoće, oblika, glatkoće i samim tim nijesu sve pogodne za upredene strune.
Kod karika nižeg ranka, unutrašnji prsten je napravljen od čelika ili keramike manje tvrdoće, najčešće aluminijum oksida. Takve karike odlikuje niska cijena, a mana im je sto su teške, lošeg su oblika, proizvode veću toplotu usred trenja, pa i najlon kod većeg opterećenja se grije i strada (vidi link):


Nisu dobre za upredene strune, jer poslije nekog vremena gube gornji, glatki sloj, pojave se pore, a upredenica lako pravi kanal u keramici, pa i sama upredenica brzo strada.

Metalna vršna karika sa kanalima od strune

Aluminijum oksid sa oštećenjem

Aluminijum oksid, pogled na površinu prstena 

Alkonitna keramika

Karike srednje klase posjeduju kvalitetnije keramičke prstenove kao što su alkonit i cirkonijum koje odlikuje bolja tvrdoća, oblik i finija površina. Pogodne su za upredene strune, a naravno i najlon duže traje. 


SIC (lijevo) i Aluminijum oksid (desno)

Mana im je težina. Pristupačne su cijene. Računa se da su upravo alkonitne karike granica ispod koje ne treba ići ako ciljano lovite na moru, pogotovo upredenicom.
Kod karika više klase unutrašnji prsten je napravljen od silicijum karbida (SIC), torzita ili rubina. Te materijale odlikuje velika tvrdoća, glatke su površine, trajne i  prije svega veoma lagane... Mana im je visoka cijena.

Nije svejedno
Kod nas ćete često čuti kako nema preko SIC karike. Kao što smo vidjeli ima materijala boljih i lošijih, a pritom treba napomenuti da nije svaka SIC karika dobra, odnosno ne mora da bude da je proizvedena na kvalitetan način. Lošije SIC karike, neprovjerenih proizvođača znaju biti nekvalitetne taman kao da imate keramiku niže klase.
Zato je garancija kupovati štapove koji na sebi imaju karike renomiranih proizvođača, koji garantuju kvalitet te vrste keramike.
I dodatni podatak: isti blank, dakle isti štap može koštati I tri puta skuplje ukoliko na sebi ima vrhunske karike u odnosnu na osnovu verziju.

Izbor karika utiče na konačan ishod ribolova 

Nema komentara:

Objavi komentar