2014/06/14

Radoznala hobotnica

piše: Miodrag Miško Leković

Ulov od 07. juna dokaz je da ribolov laganim silikonskim varalicama i laganim priborom donosi uzbuđenje kad sve ostale tehnike zakažu. Sam dolazak na poziciju nije mnogo obećavao. Tek jedan, najuporniji, plovkaroš strpljivo je fokusirao svjetleći vrh plovka, iako se on nije ni mrdnuo već par sati. U veoma bistroj vodi nisam primjetio niti jednu ribu. Ali, kad sam već prevalio 50 km puta, nije bilo druge nego da zabacim pa šta bude. Počeo sam sa Lunker City Slug-Go S&P Silver 4.5“ koga su, nedelju dana prije, rado napadali širuni. Ništa. Nastavljam sa Cormoran K-DON Turbotail S9 Blue-Flitter 3”, kojeg otežavam sa 2 g i kontrolišem prilikom propadanja do dna kako bi registrovao ribu raspoloženu za igru. Ipak, ništa.


Širuni su prošle nedelje lijepo reagovali na Slug-Go
Na kraju, montiram Gary Yamamoto Slim Yamasenko Black W/LG Blue Flake 4” na Owner Offset Worm 1/0 i pretražujem dno pomjerajući varalicu laganim i kratkim trzajima vrha štapa. Kada je izgledalo da ni to neće donijeti ribu, osjećam lagano zatezanje i udaram kontru. Štap naprežem do krajnih granica, ali ne uspijevam da odvojim ribu od dna. Pomišljam da je krnja i da se već zavukla u svoju rupu. Krnje sam već lovio na ovom mjestu, ali u ranim jutarnjim satima, nikad oko ponoći. Otpuštam malo i čekam da se riba pokrene. Kad se posle minut čekanja ništa nije desilo, krećem da vučem konac rukom, da probam na silu da odvojim ribu. Uspijevam nešto da podignem od dna, ali dok sam vratio štap u ruku, to nešto se opet lijepi za dno. Već lagano dobijam ideju o čemu se radi i krećem da je čupam još jednom. Ovoga puta uspješno, pa na obalu izvlačim malu hobotnicu, samo par stotina grama tešku, koja je pomislila da joj Slim Senko može biti ukusna večera. Posle par fotografija, vratio sam je nazad da poraste i da se opameti.  Samo pet minuta kasnije počinje da duva jak NE vjetar i proglašava moj ribolov završenim. Pakujem pribor i odlazim kući zadovoljan, sa lovinom u kameri.

Hobotnicu je prevario Slim Senko
Dan i vrijeme ulova: subota 07. jun, 23:10 
Meteo: vedro i bez vjetra
Stanje mora: mirno i veoma bistro
Štap: Major Craft Crostage CRK-782 ML
Mašinica: Mitchell Fluid 2000
Konac i predvez: Sunline Super Braid 10lb i Daiwa Hyper Clear 0.20 mm

Broj komentara: 8:

  1. Miodrage ,ovo po slici nije obicna hobotnica (Octopus vulgaris) nego mužjak obične hobotnice (Octopus macropus)
    koje ja nelovim,jer nije za jesti,barem su mene tako ucili iz malena pa te vrste pustamo odmah jer ih malo ima prema omjeru obicne hobotnice.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pero, meni je ova hoba vrlo čudno izgledala, ali sam računao da je, moguće, u pitanju mimikrija i njen pokušaj da se utopi u podlogu...Koliko sam shvatio, kako navodiš, ovo je posebna vrsta Octopus macropus, a ne mužjak od vulgarisa? Kako je domaći nazov za ovu vrstu. Što se tiče Miška, neka što lovi glavonošce na silikonske varalice no i posebne sorte ubode :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Igore,ovo je mužjak od octopus vulgarisa(obicne hobotnice),tako su mene ucili,inace ima ime, Stračan (octopus macropus).
    Inace je jako rijetka vrsta jadranskih oktopoda,ja ga po danu nisam nikada vidio,a po noci puno puta i nediram je(ga) nikada jer nevalja za nista,jedino ima ljepe boje.


    OdgovoriIzbriši
  4. Vjerovatno je neka zabuna, ili ribarsko vjerovanje... jer su vulgaris i macropus posebne vrste hobotnica, pa teško da jedna vrsta može biti mužjak druge vrste... Ali dugujemo ti zahvalnost jer si svojim komentarima doprinio razjašnjenju i skrenuo pažnju da se radi o specifičnom stanovniku našeg mora!

    OdgovoriIzbriši
  5. http://www.podvodni.hr/more/ekologija/1042-jadranski-oktopodi

    mozda ovo pomogne

    OdgovoriIzbriši
  6. Sveobuhvatno, odlican presjek i podaci o oktopodima

    OdgovoriIzbriši
  7. Iako mi hobotnica nije ciljana lovina, redovno je privuče worm vođen lagano po dnu. Nekoliko dana pošto sam uhvatio ovu malenu sa slike, na Senko je došla još jedna, samo veća i brža, tako da se vratila u more prije slikanja. Ova ili ona vrsta, hobotnice koje sam do sada uhvatio vraćene su nazad moru. Ipak je interesantno čuti da nisu sve hobotnice istog kvaliteta. Pero i Igore, hvala vam na ovim informacijama.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala tebi Miodrage na odlicnome tekstu i slikama !
    Probacu otvoriti svoj blog ili stranice tako da sa vama mogu podjeliti slike.
    Moja najteza ulovljena hobotnica je imala 9.80 kg.

    OdgovoriIzbriši