2014/08/29

Havarija na mašinici

Uništeni ležaj i podloške


piše: Igor Perić

Već smo se uvjerili da ne postoje mašinice koje su potpuno otporne na so i uticaj morskog okruženja. Ovo je primjer kako u morskom ribolovu i solidna mašinica, poput Tica taurus TP 6000, zbog neadekvatnog održavanja može da pretrpi velika oštećenja za čije saniranje treba puno rada i - rezervnih djelova.

Što se dogodilo: izložena soli, podmazivana tako što je - ispostavilo se - samo dodavana mast na staru „sagorelu“, Tica je pod opterećenjem pretrpjela feler kugličnog ležaja na glavnom zupčaniku.

Umjesto da na prvi alarm odloži pribor, ribolovac je, po svemu sudeći, nastavio da lovi sa tako havarisanom mašinicom. Mehanizam je zbog prosutog ležaja ostao bez oslonca. Pinion i pogonski zupčanik izgubili su „trakciju“, odnosno nijesu prijanjali kako treba. Dakle, nije bilo pitanje da li ima oštećenja, već u kakvom je uopšte stanju Taurus TP 6000...


Krah

Havarisana Tica je na servis donijeta sa uvidanom ručicom u pogonski zupčanik, ali je ručka „plesala“ a zubi mljeli... Vidjelo se da fali potpora, odnosno da između ručke i pogonskih zupčanika nedostaje djelova.

Prsten koji je ujedno graničnik između ručice i kućišta
Prva pomisao bila je da je neko prilikom čišćenja zaboravio da vrati ležaj i sigurnosni prsten (distancer) na spoljnjoj strani kućišta (tipično rješenje za ovu makinu). Ispostavilo se da je ležaj samljeven u paramparčad. Glavnina tako nastalih „gelera“ je završila između ručice i kućišta što je, ispostavilo se, spasilo mehanizam blokade a time i neminovnih lomova.Zbog „lebdenja“ ručice koja je izgubila oslonac tanjirasti zupčanik je doslovce mogao samo da „glođe“ pinion na rotoru. 

Pogonski zupčanik
Pinion

Pomjeranjem ose rotacije ručice deformaciju je pretrpio i ležaj na suprotnoj strani kućišta, odnosno zupčanika, što znači da je oba trebalo mijenjati. Srećom, zupčanici pravljeni od čvrstih legura uspjeli su da prežive a opiljci su potisnuti u unutrašnje naslage masti boje naftne mrlje... 

Antirevers

Tu nije bio kraj popravkama i čišćenju. Ispostavilo se da je od korozije oštećen antirevers mehanizam (nepovratni ležaj). To je čaura sa unutrašnjim elementima koji, podešeni u „zaključani“ položaj, sprečavaju okretanje rotora unazad. Time omogućavaju pouzdanu kontru i nabadanje ribe, bez straha da će doći do preskakanja i nekontrolisanog okretanja rotora u rikverc.
Ležište antireversa
Rđa je "okupirala" elemente takozvanog nepovratnog ležaja

Oporavak tih komponenti trajao je dva dana, u etapama: tretman sredstvima za opuštanje korozije, pa ispiranje benzinom i tako naizmjenično, dok najveći dio rđe nije popustio.Nakon čišćenja, sklapanja i montaže, antirevers drži solidno i ima minorno podrhtavanje prije stopiranja pri većem broju obrtaja.

Kalem

Makina je imala još problema - „otvaranje“ žice preklopnika bilo je nemoguće jer su elementi zaribali od stajanja u slanim uslovima. I to je moralo na tretman rasoljavanja, dok nije vraćeno u funkciju.
Ostao je, u poređenju sa ovim gore, najmanje zahtjevan dio – čišćenje kućišta, svih pokretnih djelova od stare masti i nagomilane soli i opiljaka.
Ako zaboravite da skinete foliju sa špule - ovo je rezultat
Ni špula, špulna ili kalem ( kako je ko zove) nije prošla bez oštećenja. Vlasnik je nakon kupovine zaboravio da skine ukrasnu foliju koja dođe na svakoj novoj makini. Slana voda sa namotanog najlona prodrla je ispod folije i nagrizala tijelo kalema. S obzirom na stepen eksponiranosti razarajućim efektima slanog okruženja, špula je još i u dobrom stanju.

Rezime

Više to nije makina spremna za najjače bitke sa gofovima i zubacima, ali će nakon popravke i sređivanja gotovo svih mehanizama – od pogona, do preklopnika i čišćenja i osvježavanja kočnice – ponovo ići u okršaje, makar sa zubaticama, palamidama ili će poslužiti za bulentin.
Pravilnim servisom i periodičnim čišćenjem svakako da se havarija ne bi dogodila, a Taurus bi uspješno trajao makar još nekoliko godina. Ovako, nakon havarije, popravke su ga vratile „iz mrtvih“ i vijek mu je produžen. Koliko dugo – zavisiće od ribolovca i daljeg održavanja.

 
Redovno održavanje neće dozvoliti ovakve efekte soli

Nema komentara:

Objavi komentar