2015/02/17

Merak zvani pendula

Car & dubokoronac (foto: N. Radović)

Piše: Igor Perić


Pendula, panula, trolling, traina, ili, prosto, “vuča“ mamaca iz barke u pokretu, vrlo je efikasna metoda ribolova i nije toliko statična koliko se čini na prvi pogled. Istina, nema one dinamike kakvu nudi spinning - baci, namotaj, cim, twich - ali pendula pruža neponovljiv osjećaj kada riba povuče na svoju stranu (naročito kada je štap u ruci, a ne na držaču). Barka plovi u jednom smjeru, riba ščepa udice (varalicu), štap se “zakuca”, a kočnica zapjeva...I eto meraka i zanimacije: uletite u jato širuna ili škombri i, pod uslovom da vas motor sluša kako treba,  liječite sve glavobolje i nervoze.

Popularna i efikasna disciplina uz adekvatne varalice (foto: N. Mandić)

Nije potrebno naglašavati da ovdje govorimo o ribolovu vještačkim mamcima, a ciljane mete na moru su i bijela i plava riba: dakle od ukljate do zubaca i od lokarde do raznih vrsta tunida.
Spram očekivanog plijena treba složiti i opremu. U igri je sve, od tradicionalne karole (lova iz ruke) do kraćih ili dužih štapova, adekvatnih upredenica, najlona i fluorokarbonskih predveza, pa do dodataka kao što je downrigger koji služi za spuštanje varalice na željenu dubinu a da pritom ne otežavate osnovu olovima na kačenje. U kombinaciji vuče varalica sa olovom mogu se loviti zubaci, škarmovi, krnje, kantori...Cilj je spustiti varalicu u domet grabljivica a da pritom postignete adekvatnu akciju mamca.

Zubatica i palamida upecane na Yo-zuri varalice (foto: M. Vukadinović)

Varalice  
Paleta mamaca je jako široka: od silikonskih „vrtirepa“, preko raznih vrsta strimera i mušica, slamčica, plugova, kašikara, do voblera i popera. Da, i popere je moguće šlepati za barkom a u tom slučaju ciljane su vrste zubatica, lica i krupna barakuda. Nerijetko se i gof, koji se lijeno ljuljuška na površini, isprovociran bućkanjem zaleti na površinca. Može djelovati obeshrabrujuće jer realizacija nije idealna, ali ovom metodom daju se zakačiti kapitalci...Neki se kunu u slamčice, drugi ne love osim na raglue, treći ne skidaju sa kopči Rapalu original... Idealni rezultati postižu se čestim izlascima na vodu. Pohvatate pozicije, upoznate kako i kada povući koju vrstu mamca. 
Lovi se, uglavnom, na dva kompleta istovremeno. Jedan štap je naoružan varalicom kojoj vjerujete i koja često donese ribu. Drugi vam može biti opcija za testiranje novih varalica i kombinacija mamaca (vobler sa strimerom ili silikoncem na prami). Na štapovima je dobro imati varalice koje rone na različitoj dubini, pa odjednom pretražujemo više slojeva vode.


Dubina i brzina


Brza ljetnja pendula daje "bullet tune"
Dakle, ne treba robovati navikama, već istraživati sa vrstama varalica, bojama… Za razliku od ribolova u plitkom, ili u zonama gdje su u igri dubokoronci (3-4 metra), poseban je izazov loviti na većoj dubini. Za tako nešto i štap mora biti prilagođen: dovoljno jak da istrpi kačenje velikog olova za šlepanje, a opet jednako osjetljiv da ne izgubite manju ribu. Pendulanje vještačkim varalicama zahtijeva bržu vožnju (u dnevnim uslovima). No i brzina je relativna i treba je prilagoditi uslovima na vodi – ako je mutno, vjetrovito, a lovite površinskim mamcima ili mamcima koji se drže gornjeg sloja vode, u takvim uslovima treba smanjite gas. Ako je cilj doskočiti brzim grabljivicama kakve su lice, lampuge, palamide ili tunići – ni 6-7 milja neće biti puno, pa nekada i 9 milja je taman.
 

Mala, ali borbena ukljata - kolega Veselin Radulović tokom pendule 

Štap i mašinica
Za ovaj uvodni post o penduli reći ćemo nešto o opremi koju valja koristiti.
Teško da je moguće imati univerzalni komplet, ali se uvijek izdvoje neke stvari. Navešću nekoliko svojih kompleta koji mogu poslužiti kao orijentir za slaganje opreme za pendulu.
Nosim nekoliko kompleta koji lako mogu poslužiti za razne vrste ribolova.
Recimo, Colmic power spin 300 (30-80 gr) sa Daiwa Exceler Oceano 4500J odličan je komplet za laganiju pendulu. Istovremeno, lako se može transformisati u bacačku “mašinu” za ribolov bombardom ili pilkerima, ukoliko se javi plov palamide.
Drugi komplet koji nosim je Ugly stick tiger 2.10m, deklarisan za strunu od 10-50 lbs, odnosno težine bacanja o 1 do 6 unci (30-180 grama). On je uparen sa Shimano Navi PG u veličini 8000. Vrlo je zahvalan za pendulu srednje velikim dubokoroncima tipa DD husky i sličnim varalicama. Ukoliko potrebe nalažu lako ga je transformisati u pomoćni komplet za lov inchiku varalicama ili speed jigovima do 150 grama.
I na kraju, redovno nosim Falcon boat, 12-30 libri.(1,83m). To je štap koji može da istrpi olovo do 350 grama (na kačenje). Mimo toga jako je koristan i za krupne varalice, a jednako pruža mogućnost da njime vučete i minijature poput pinseva. Na njega je složena Daiwa BG 90M, prava aždaja koja je u stanju da namotava palamidu od kilo i po kao da je ukljata. Ova Daiwa, za razliku od dvije prethodno pomenute makine, nije dobra opcija za konac. Zato imam tri špule sa najlonima: 0,35mm (Former Colmic) zatim 0,45mm (Tiagra Shimano) i 0,56mm (Stren blood red). Čak ni najdeblji neće smetati da, uz adekvatan predvez, možete loviti i ukljate.
Daiwa BG 90m i srebrni "torpedo"

Namjena
Često ljudi pitaju čemu takav komplet. Evo čemu: kada ljeti, recimo, riba napada sitne varalice, onda ovaj komplet  služi i za lov lokarde, palamide a bez problema ima rezervu i snagu da se nosi sa krupnim lampugama ili tunićima, a da ne morate imati multiplikator. Ima još jedna stvar: iako u svim varaličarskim tehnikama koristim konac kao osnovu, ima situacija gdje kvalitetan najlon para vrijedi, malo zbog gušta, više iz praktičnih razloga – recimo “brzi” ribolov palamide i lampuge kada upadnete u jato. Istezljivost najlona u tim situacijama omogućava brže i agresivnije izvlačenje. To konac ne bi oprostio...


Toliko o penduli za ovu priliku. Kad krene prava sezona – biće novih fotki i redova.
 

Nema komentara:

Objavi komentar