2015/03/01

Kako poboljšati Ryobi Applause 4000


Za ovu operaciju potrebni su: malo volje, nešto alata i slobodnog vremena, dodatni ležaj na pogonskom zupčaniku, zamjena ležaja u roleru i nova ručica koja će doprinijeti da utegne sve sastojke...

piše: Igor PERIĆ

Da nijesu napravili ništa osim modele Pro skyer 7 i Metaroyal Safari 5000, bilo bi to dovoljno da se oda priznanje konstruktorima i dizajnerima nekadašnjeg japanskog giganta – firme Ryobi.
Od vremena lansiranja ova dva modela mnogo toga se promijenilo, ali se ne može osporiti uticaj i mjesto koje je sektor Ryobi(ja) za proizvodnju ribolovne opreme imao i ima na tržištu, iako više nije dio čuvene korporacije koja se fokusirala na mašinske alate i štamparske strojeve…
Applause je jedan od nekoliko modela čije su varijacije, bilo pod Ryobi kapom ili pod imenom drugih brendova (Spro, Sakura, Grauwell, WFT…) prepoznatljive na tržištu i među konkurencijom…
Da ne bih “gušio” prevelikom uvertirom, slijedi red poteza i sugestija u slici i riječi kako sa relativno malo sredstava “pojačati” sasvim solidnu makinu kakva je Ryobi Aplausse 4000 i učiniti je još boljom.


Ryobi Applause 4000
Za ovu operaciju potrebni su: malo volje, nešto alata i slobodnog vremena, dodatni ležaj na pogonskom zupčaniku, zamjena ležaja u roleru i nova ručica koja će doprinijeti da utegne sve sastojke...

Rezerva
Kod Ryobi ovog tipa, ne morate kupovati rezervni ležaj za roler. On se već nalazi u ležištu špule. To je bila prva napomena koju mi je Ive, drugar sa foruma Ribolov na Jadranu, saopštio kada sam prije nekoliko godina nabavio ovu makinu.

Ležaj iz špule pasuje unutar rolera


Samo skinete zaštitni prsten, izvadite ležaj…On će pasovati umjesto onog koji je bio u roleru. Dakle, zamijenite im pozicije, jer će, pod uslovom da nije blokirao, na špuli ulogu, makar privremeno, odigrati i stari, izvađen iz rolera.
Sljedeće pojačanje koje je doprinijelo da makina ima mekši i ravnomjerniji rad je zamjena piksne na pogonskom zupčaniku ležajem. Nakon te zamjena, pogonski zupčanik će s obje strane imati kuglagere.

umjesto piksne...
pripremljen je adekvatan ležaj
Slaganje elemenata i podmazivanje

Adut
Kad su ležajevi legli gdje treba, pored detaljnog čišćenja i podmazivanja, koje se podrazumijeva -  na koncu je valjalo pozabaviti se ručicom.

Originalna ručica (lijevo) i kvalitetnija zamjena
Originalna ručka na preklop je slaba tačka applausa. Kad se rasklima jako smeta, naročito tokom fine prezentacije i vođenja varalica, što zna da nervira... Rješenje je bila nova ručka sa ergonomskim rukohvatom. Ne mora biti originalna, bitno je da pasuje. U ovom slučaju adekvatna zamjena bila je ručica sa Okuma modela slične veličine.
Sada je Ryobi utegnut kao gazela, a rad mehanizma olakšan.

Nema komentara:

Objavi komentar