2015/04/08

Kill reel

Piše: Igor Perić

Prilikom opravki i servisiranja mašinica za ribolov imate šansu da vidite razne stvari, a nekada i da se glasno zapitate: pa, da li je ovo moguće?!


U većini slučajeva loše održavanje, preciznije rečeno neodržavanje, kao i potpuno prepuštanje opreme uticaju mora i soli budu zaslužni za katastrofalno stanje nekih od makina prikazanih na slikama.
Za svaku fotografiju mogla bi se napisati posebna priča, ali se svodi na to / kako najjednostavnije “ubiti mašinicu za pecanje”.

Suve ko barut, slane do bola
"Prekidač" baitrunnera u blokadi zbog soli
"Puding" efekat
Uglavnom, problemi se svode na sljedeće: fali masti i ulja, a prostor ispuni so; ili bude previše neodgovarajuće masti koja razjeda makinu iznutra. Najčešće zbog stalne izloženosti teškim uslovima života i rada, makine više liče na slanik čija bi rezerva soli bila dovoljna za dobar brodet…
Ključna greška je što se oznaka saltwater bukvalno shvata i tumači time da mašinice i čekrci ima da rade i da im ne treba ni kapi ulja.
Da stvar bude zanimljivija neki vlasnici svjesni su potrebe održavanja pribora, ali ne priznaju ništa što iskustvo i mehanika nalažu. Oni su našli alternativne metode da „poboljšaju“ perfermanse svojih ljubimaca. Kažu da mašinice ne treba otvarati, ali da ima načina da se doskoči toj konstruktorskoj enigmi.
Recimo, čovjek mi je pričao da je, po uzoru na Shimano „karkter“ (oil port), izbušio na kućištu svaku svoju mašinicu tankim borerom. Kroz taj otvor prije ribolova sipa mehaničko ulje i ona, veli, radi odlično, dok ulje ne iscuri...
Bilo je slučajeva da se problem sa rolerom nadomjesti pomoću bušilice, odnosno ugradnjom predimenzioniranih šarafa i matica... Šaraf koji štrči je, ako ništa drugo, podesan za kačenje asist udica sa džigova...

Improvizacija koja je prošla kako ne treba
Dovitljivosti nigdje kraja.
Kao ni pokušajima da se oprema tjera preko limita.
Nekada i nenamjerno: gliser protutnji pored vašeg čamca, pokupi varalicu a testiranje snage na oba kraja plati kočnica mašine. Za utjehu je što su štap i konac položili test, ali su „pakne“ sagorele do korijena.

Elementi kočnice nakon "fajta" sa gliserom
.
Slijedi još nekoliko fotografija koje svjedoče kako mašinica ne bi trebalo da izgleda (spolja ni unutra).
Bistro, oštre udice i zdravi zupčanici!

Sunca nije gledala
Abu pod pritiskom korozije
Rotor nije mogao ni makac...

Nema komentara:

Objavi komentar