2015/05/18

Marida


Mala, srebrnkasta ribica bijelog stomaka i providnih leđa kriva je što smo se nas nekolicina zagriženih levrekolovaca, a ujedno i konstruktora silikonskih varalica, decenijama trudili da je što vjernije uradimo. Svak je imao svoju maridu (gavuna), manje ili više dobru, ali je ona ostajala opsesija, jer smo svi oduvijek znali da je ključ uspjeha njeno usavršavanje...

Piše: Nenad Radović - Bojanac

Ribolovac otkad znam za sebe, varaličar otkad sam imao dovoljno snage da držim varaličarsku opremu, a konstruktor silikonskih varalica od ranih 80-ih. Desetine modela istesanih od topole po kutijama i danas svjedoči o mom razvojnom putu. Bile su to ispočetka bezlične kreature rađene u kombinaciji drveta i lima, ali su i takve lovile. Radile su neke odlično, a ribe je bilo mnogo. Vremenom je ribe bivalo manje, postajala je opreznija, pa je i varalica trebala biti savršenija. Uz mene, još par izvanrednih majstora iz Ulcinja učestvovalo je u kreiranju nekih modela silikonskih varalica koje su krive za skoro potpuni izgon voblera na prostoru ulcinjskog područja, a o metalnim varalicama da i ne govorimo. Neke od tih modela, poput imitacija igle ili preciznije sitnog škarma, srdele, skakavice, maride (gavuna) se danas mogu vidjeti posvuda, pa su ih čak pojedini majstori iz susjednih država iskopirali (uz eventualne minimalne izmjene) i stavili u prodaju širom Evrope, pa i svijeta.

Gospodar obalnog mora obožava gavune...
Opsesija
No, zadržaću se na modelu koji sam uradio prije desetak godina, a koji je u ribolovu levreka prevazišao sve dotad urađene varalice, bilo kog tipa. Atherina hepsetus, ili po naški marida – gavun, omiljena je hrana gospodara obalnog mora, njegovog veličanstva levreka (brancin-lubin). Njih prati kao vuk stado ovaca gotovo čitave godine, osim kad je u ljubavnom zanosu. Upravo ta mala, srebrnkasta ribica bijelog stomaka i providnih leđa je kriva što smo se nas nekolicina zagriženih levrekolovaca, a ujedno i konstruktora silikonskih varalica, decenijama trudili da je što vjernije uradimo. Svak je imao svoju maridu, manje ili više dobru, ali je ona ostajala opsesija, jer smo svi oduvijek znali da je ključ uspjeha njeno usavršavanje.

Treba "ubosti" pravu akciju
Sticajem okolnosti, to ljeto kad sam je uradio proveo sam na Bojani. Danju uglavnom odmarajući, a noću varaličareći. Mir i tišina su doprinijeli da iskoristim slobodno vrijeme i osmislim novu maridu. Držeći tu malu ribicu u rukama, dobio sam ideju kako da riješim neke probleme u izradi. Rezultat je bio preko svih očekivanja. Nakon istesanog modela i izlivenog kalupa, izlio sam prvi primjerak od silikona, ofarbao ga, probao rad u vodi i oduševio se. Mala svjetlucava marida od silikona, sa integrisanim otežanjem je obećavala...

Pa da je probam. Uskačem u barku s priborom na čijem kraju je ta prva marida. Palim pentu i pravac ušće. Sredina je dana, ispred samog ušća gasim pentu, a barka nastavlja u pravcu mora.. Zabacujem dvadesetak metara iza i cinculiram (cimam vrhom štapa kako bi varalica skakutala pri dnu. Nakon samo desetak metara TRAS! Da li je moguće?Znani udarac pojačan nevjerovatnim naletom adrenalina koji  razumije samo ribolovac konstruktor, kad dobije prvu ribu na svojih ruku djelo. Levrek od oko kilograma se koprcao na kraju konca. Za njim sam u kratkom periodu ulovio još nekoliko sličnih, a vratio u vodu i desetak nedoraslih pjegavaca. Tog ljeta i jeseni sam lovio gotovo isključivo po danu, jer sam imao nevjerovatne rezultate.

Lovan i nakon mnogo okršaja od kojih je izgubio "dekor"
Duplet...
 
Popularnost
Odmah sam uradio još jedan, broj veći model, jer je valjalo imati nešto jaču udicu za kapitalce, koji su često napadali malenu maridu. U narednih par godina sam odradio još nekoliko veličina, različitih težina, kako bih varalicu prilagodio svim uslovima na vodi. Sve do jedne su u datim uslovima izuzetno lovne. Zbog navedene lovnosti, desetine njih je manje ili više dobro iskopiralo neke moje modele (neki su u ilegali), pa danas većina varaličara iz Ulcinja (i ne samo Ulcinja) na Bojani lovi njima. Danas se kopije nekih mojih marida mogu vidjeti u Rijeci, na Neretvi i ko zna još gdje sve ne, gdje svoju lovnost dokazuju u potpunosti. Većina ribolovaca koji je koriste i nemaju savršenu tehniku prezentacije, ali ona i tako lovi.

Paleta marida u raznim veličinama i otežanjima
Nakon deset godina, marida i dalje lovi i tvrdim da ne postoji uspješnija varalica za ribolov brancina po danu. Noću je takođe izvanredna, ali noću odlično love i neke daleko nesavršenije varalice.

Broj komentara: 5:

  1. Svaka čast, mudraca kao što je brancin nije lako prevariti, pogotovo po danu. Najčešće se zalete oni malci koji još ništa ne znaju...

    OdgovoriIzbriši
  2. Svaka cast.
    Izgleda izvanredno a ulovi svijedoce da ima fantastican rad. Volio bih je posjedovati ako je to moguce?
    Svako dobro!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako kolega Bojanac odluči da pokrene proizvodnju (iskreno, navijamo da tako bude) onda bi se moglo tako nešto ostvariti. Za sada je to adut koji je za svoj merak "izbrusio" po volji brancina, uz praktičnu primjenu kod još par kolega

      Izbriši
  3. Kako doći do te varalice, zna li tko?

    OdgovoriIzbriši
  4. Moramo vam, nažalost, dati isti odgovor kao prethodnom čitaocu. Svi se nadamo da će uskoro biti dostupna za kolege koji žele da je kupe.

    OdgovoriIzbriši