2016/02/09

Levreku moramo dati šansu

Bojanski levrek
Sa sređenom opremom spremni ćemo dočekati prve proljećne dane i nakon zimske pauze, koju smo kao pravi sportski ribolovci dozvolili brancinima, otići na vodu i iščekivati onaj poseban udarac nakon kog slijedi kontra i uživanje u borbi s kapitalcem koji je iza sebe ostavio desetine hiljada potomaka koji će nastaviti da plivaju našim lijepim Jadranom


Piše: Nenad RADOVIĆ - BOJANAC

Postoji ekipa ribolovaca koju većina ljudi, čak i kolega po udici, smatra pomalo čudnim. Varaličar, koji koristeći komad plastike, metala, drveta ili silikona pokušava doći do nekog ozbiljnijeg ulova, u slabijoj je poziciji u odnosu na udičare, koji se prvenstveno oslanjaju na prirodne mamce. Još ako je ciljna lovina levrek, iliti brancin, lubin, agač, smudut, vuk – kako se već naziva duž jadranske obale - onda je samo veliki entuzijazam ono što ih pokreće.

Ima nešto u toj ribi što je čini posebnom, pa je širom svijeta najdraža lovina mnogih pobornika ribolova vještačkim mamcima. Nije slučajno u susjednoj Hrvatskoj zavrijedio ime profesor, a u mom gradu, Ulcinju, među nama koji se s njim naganjamo cijelog života on je - gospodin.
E, pa, drugovi sportski ribolovci, taj je gospodin trenutno u ljubavnom zanosu. Lijepo bi bilo da ih pustimo da obave što im priroda nalaže i produže vrstu, kako bi u nadmetanju sa njima uživali i narednih godina, decenija i kako bi i naša djeca znala kako izgledaju.
Siguran sam da će period mrijesta biti lakši ako ne budu grizli tvrde udice naših varalica.

Ako nema malih neće biti ni velikih brancina i obrnuto...

Aktivni odmor
Za one koji ne mogu bez izlaska na vodu, ima i drugih potencijalnih lovina, a za one poput mene, koji do proljeća pribor ostavljaju u nekom uglu stana, ili oni srećniji u ostavi, ovo može i trebalo bi da bude vrijeme za sređivanje opreme, ili bolje rečeno, naših dragih ljubimaca. Ulov levreka kapitalca je rijetka prilika i kada ga poslije mnogo hiljada zabačaja natjeramo, ili bolje rečeno, on poželi da zagrize baš našu varalicu, ne bi se smjelo desiti da ga izgubimo zbog nekog defekta na opremi.
Nabavka nove opreme nikad nije bila lakša i tu neću previše docirati. U radnjama i raznim online prodavnicama hiljade proizvoda mame da ih kupimo. Ono na što bih obratio pažnju je prije svega sređivanje korištene opreme.
Varaličarski štap je dio opreme koji zahtijeva najmanje održavanja, pod uslovom da ga pažljivo koristimo. Najvažnije je provjeriti ispravnost provodnika. Na njima može postojati jako malo oštećenje, koje će ipak nakon kraće ili duže upotrebe pohabati konac ili najlon i tako postati najslabija karika u opremi… Pažljivim pregledom ustanovićemo ispravnost i po potrebi zamijeniti. Sam štap treba “istuširati” mlakom vodom nakon svakog ribolova u morskoj sredini, pa ne zahtijeva neku posebnu, dodatnu pažnju. 

Traže posebnu pažnju, zauzvrat garantuju pravi ribolov

Servis
Mašinice su kod varaličarenja dio opreme koji je pod najvećim opterećenjem i o njima se posebno mora voditi računa. Ono što je potrebno u toku sezone ribolova stalno raditi je provjera zategnutosti pojedinih šrafova, kako ne bi djelovi završavali na morskom dnu, i podmazivanje rolera. Sad je vrijeme za generalno sređivanje. Ukoliko niste vješti u rasklapanju i sklapanju, predlažem da to povjerite iskusnom kolegi, ili serviseru. Današnje mašinice su sklopovi mnoštva sitnih djelova i kod njihove montaže se može desiti greška, čak i iskusnijem ribolovcu, pa treba biti jako pažljiv.
U zavisnosti od korištenja mašinice, bar jednom u godini bi valjalo ovo obaviti. Rastaviti je u potpunosti, adekvatnim sredstvom isprati sve djelove pojedinačno i ponovo podmazati kvalitetnim mastima/uljima. Ovako održavanje mašine doprinijeće da ona traje duže i ljepše radi od onih kojih se sjetimo samo kad krenemo u ribolov.
Konac ili rjeđe najlon je, obično, najslabija tačka opreme. Lako se ošteti, pa treba provjeriti njegovu očuvanost i po potrebi zamijeniti. 

Kontrola i zamjena alki i trokuka je obavezna

Varalice su najvažnije i na njih treba obratiti posebnu pažnju. Sitnice poput alkica znaju biti kobne u slučaju oksidacije ili lošeg kvaliteta. Udice, dvokuke ili trokuke su dio koji se pravilno rješava na način da nabavimo vrhunske, koje nakon svakog ribolova održavamo ispiranjem u slatkoj vodi i sušimo prije odlaganja u kutije. Ukoliko je udica imalo iskrivljena usljed neke natege u toku ribolova ili ima na sebi makar i malo korozije, treba je zamijeniti. Ako je sve u redu, a udica nije oštra koliko bi trebalo, može se naoštriti malim, posebnim brusnim kamenom za tu namjenu, koji mora imati svaki varaličar. 
 
Varke koje su prošle okršaje idu na - reciklažu

Zimsku pauzu treba koristiti za osmišljavanje novih modela
Držati korak
Za one najzagriženije koji sami izrađuju varalice kojima love levreka, ovo je pravo vrijeme za izradu provjerenih modela, ali i osmišljavanje novih. Vrhunski varaličar koji pomisli da sve zna i da ima najbolje varalice, ukoliko prestane sa izradom novih, za nekoliko godina postaje samo prosječan ribolovac, jer riba uči, a mamci zasite i postaju manje atraktivni.
Sa sređenom opremom spremni ćemo dočekati prve proljećne dane i nakon zimske pauze koju smo kao pravi sportski ribolovci dozvolili brancinima, otići na vodu i isčekivati onaj poseban udarac. Nekad silovit, a nekada tek lagano zaustavljanje nakon kog slijedi kontra i uživanje u borbi s kapitalcem koji je iza sebe ostavio desetine hiljada potomaka koji će nastaviti da plivaju našim lijepim Jadranom.

2 komentara:

  1. Pozdrav majstoru !

    Od ove hrpe novih modela, zanima me je li ova maxi iglica ušla u upotrebu i kako se pokazala.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav, Gonzo.Izvinjenje zbog kašnjenja s odgovorom. Iz nekog razloga postoji problem, pa kolega nije mogao postovati odgovor.
      Na žalost ne. Majstor nema vremena za dnevnu panulu, čemu je model namijenjen, pa čeka neka bolja vremena. I mi navijamo da to bude sto skorije!

      Izbriši