2016/12/29

Varalice za početnike


Varijacija na poznatu temu: Litlle Jack Sayoris 155


piše: Igor PERIĆ 

Ako iz priče o vrstama varalica izuzmemo one koje su pravljene od metala, kao i kreacije od silikona i meke plastike, gruba podjela kaže da u spinning carstvu postoje: poperi, zare i  vobleri u širem smislu riječi. Iz drugog ugla posmatrano, podjela bi mogla da glasi - površinci, plitkoronci i dubokoronci koje sve pojedinačno možemo dijeliti na drvene, plastične, a po akciji one što roluju, cimaju, pljuskaju…
Lista je poduža i lako može da zbuni i obeshrabri početnika, stavi na probu njegovu volju da se posveti istraživanju prostranstva neslućenih mogućnosti – ribolovu varalicama.

Dilema
Kako se snaći u tom svijetu raznih ideja, oblika i dezena pitanje je koje je u razgovoru inicirao jedan naš freški kolega varaličar, navodeći da bi želio tako što da pročita u okviru našeg bloga.
Lures Way je mjesto gdje u slici i riječi dijelimo sa kolegama viđenje ribolova, znanje koje stičemo na vodi, pričamo o dilemama i greškama koje samo iskustvo i istraživanje mogu da prepoznaju.
Kao takvo mjesto blog nije zamišljen da "priča" u definicijama i crta pravila o ribolovu vještačkim mamcima, jer pravila su fluidna a zakonitosti debelo zavise od meridijana i mjesta ribolova.
Uostalom, i svijet varalica pokazuje da je mnogo prelaznih oblika. Kako smo i u uvodu naveli, pomenućemo neke osnovne kako bi olakšali novim kolegama kretanje kroz tajne varaličarenja, a nas ostale podsjetili na gradivo koje znamo, ili razrađujemo..

U sredini Maria Pop queen, ispod Xorus Patchinko, iznad Duo pencil popper

Granica
Površinske varalice, kako im ime kaže, koncipirane su tako da, nezavisno od oblika, veličina ili boja, pretražuju graničnu liniju vode i vazduha. Imaju svoju primjenu u danima površinske aktivosti ribe, kada predatori proganjaju plijen u toj zoni.
Postoji nekoliko grupa površinskih varalica koje se, ugrubo, mogu podijeliti na dva dominatna oblika (ali i tehnike vođenja): popere i zare, odnosno "šetače". Između njih ima prelaznih oblika, sa manje ili više karakteristika od obje "vrste" ili nekih koje oblikom odgovaraju površincima, a zavisno od tempa vođenja mogu pretraživati različite slojeve vode (tonući pencil).
Poper je dizajniran tako da prednjim dijelom, sa manje ili više izraženim udubljenjem, pravi otpor prilikom povlačenja i pljuska po površini. Taj zvučni i vizuelni efekat, u kombinaciji sa zastajkivanjem u vođenju, okidač je za napad predatora.
Za razliku od popera, "šetači"  ili zare u kombinaciji namotavanja strune i ravnomjernih otklona štapa lijevo-desno prave cik-cak putanju po vodi, ili ispod vode… Napomena za naziv "zare" – vodi porijeklo od tipične varalice tog tipa proizvođača Heddon. To vam je nešto kao uvriježene pogrešne navike da svaki terenac zovete "džipom", ili motorić "vespom"…Ali u svakodnevnom govoru traju i služe za jasno razumijevanje.


Popularna forma, u ovom slučaju Nik izvedba, vrlo detaljna

Uglavnom, u ovu grupu, u širem smislu, spadaju i izdužene imitacije iglica, koje se prave u raznim manje ili više vjernim imitacijama prirodnog izgleda (jako popularna plivajuća Stylo od Jack fina, ili tonuće višenamjenske varalice poput Sayoris-a)

Vobleri
Sada prelazimo na voblere. Minnow ili shad oblik tipične su varalice s kojima su mnogi od nas ušli u svijet varaličarenja (naravno, uz nezaobilazne "leptire" i "kašike", ali o njima drugom prilikom).
Vobleri su manje ili više izdužene ili, pak, bucmaste imitacije koje zahvaljujući pakti i adekvatnoj vibraciji podražavaju kretanje žive ili ranjene ribe . Zavisno od kljuna-pakte , oblika tijela, materija i balansa, imaju različite akcije, dubine zaranjanja i "plovnosti" pod kojom podrazumijevamo to da li su plivajuće, tonuće ili suspend varalice (neutralne, odnosno one koje ostaju u mjestu kada zaustavimo vođenje).
"Tonuće carstvo": Ima Ko 130S, Rapala CD, Yo zuri Pins minnow, Cordell super spot (crankbait)

Treba eliminisati neke predrasude, prema kojima su plivajuće varalice samo plitkoronci, ili da vobleri sa malom paktom/kljunom nijesu tonući…Puno je varijacija, a to što je neka varalica kratkog kljuna, a tonuća, znači da nam daju šansu da je spuštamo dublje i da na određenoj dubini odradi neku specifičnu vibraciju zahvaljujući obliku i veličini kljuna/pakte i tijela.
Evo primjer – rapala countdown, nema ogromnu paktu, tonuća je i s njom možemo pretražiti duboke zone. Sa druge strane Ima KO 130 S je tonuća varalica koja služi za lov u plićoj zoni, a tonući efekat služi da bolje podnese uticaj kurenta, talasa…

Daiwa Double clutch i DTD varijacija na legendarni Yo zuri Crystal minnow

Sa druge strane, dobra plivajuća varalica ne znači da mora biti plitkoronac, ili da se ne može upotrijebiti za lov u velikim dubinama. Primjera radi, plivajući vobleri su dobar izbor u ribolovu sa otežanjem; recimo uz pomoć downrigger-a…
Kako smo već naveli, suspending varalice poznate su po svom "ukopavanju". Ta je osobina jako bitna prilikom primjene twitching tehnike ili u pauzama cimanja, jer varalica imitira ribu koja u bezglavom bijegu pravi kritične pauze koje daju šansu iznerviranom predatoru da ih pojede u slast…

Od Rapale…
Ovo je, kako je na početku rečeno, samo gruba podjela. Si smo počeli od Rapale Original, Shad rapa, potom prešli na Husky ili CD, koja su i danas vrlo upotrebljive, ali nastavljamo sa otkrivanjem brojnih aduta, među kojima su se dokazali razni japanski i američki proizvođači, a šanse zaslužuju i male serije ručno rađenih aduta sa raznih strana, među njima i kvalitetnih majstora iz regiona… Mogućnosti su neslućene, ribe malobrojnije, opreznije i bolje uče. Pa treba sklopiti mozaik.
Naravno, postoje obrasci tumačenja znakova na vodi koji nam pomažu da uobličimo neka svoja viđenja, da na osnovu njih prilagodimo tehniku ribolova, način vođenja…Dug je to proces učenja u kojem pravi ribolovci otkrivaju radost spoznaje, ali izvuku i pouke, nauče da samo upornost, nove ideje i testiranje šire vidike i pomjeraju granice.
U tom smislu ne trudimo se da namećemo gotova rješenja, ali iz navedenih podjela koje nijesu crno-bijele, može se naslutiti kada se nešto i zbog čega kombinuje. Neka ove početne napomene budu povod za diskusiju, pitanja i dopune, kako na blogu, tako i na našoj Facebook stranici.
Bistro!


Nema komentara:

Objavi komentar