2014/09/09

Lica bilizma – kraljica brzine

Ne možete dovoljno brzo vući varalicu koliko brzo lica može da pliva, a još brže napada... Za slučaj da “na prvi” udarac niste sigurni o čemu se radi, dril na mašinici posvjedočiće da je kraljica sa druge strane strune.


Izazov za svakog pobornika lova varalicama - Lichia amia
piše: Nenad Radović - Bojanac

Među morskim predatorima mnogo je onih koji u pomamnom bijegu nakon napada na varalice strahovitom brzinom stave opremu na muke i, doslovce, mogu da spale kočnice na mašinicama. Takav manir imaju  tune, sabljarke...
No, na ovom mjestu govorimo o „srednjoj klasi“ –  rivalima prosječne težine od 6-7 pa do 30 i kusur kilograma, koliko u Jadranu može da poraste lica bilizma (Lichia amia).
Srazmjerno opremi koja se koristi, a koja mora biti dovoljna lagana, istovremeno najjača moguća, uz to kompletirana upredenicom koja garantuje što dalji zabačaj – lica je jedna od najzahtjevnijih „meta“ u spiningu.

Tijelo prilagođeno "rezanju" vode završava se jakim repom
Lica je epitet kraljice brzine zaslužila po svom strelovitom napadu. Dok spinate ne možete dovoljno brzo vući varalicu koliko brzo lica može da pliva, a još brže napada...  Ilustracije radi, kad vidite iglice da pomamno bježe ka obali, prije nego shvatite što se događa, pod nogama će svitnut licin bijeli trbuh, a njeno dalje kretanje nećete moći ispratiti pogledom.

Obitavalište

Proteklih nekoliko decenija lica širi areal. Nekad se o njoj jako malo znalo i osim oko ušća jadranskih rijeka u more - Bojane i Neretve pogotovo - bila je gotovo nepoznata čak  i profesionalnim ribarima. Ne treba je miješati sa rođakom licom strijelom, koju nazivaju još i lica modrulja (Trachinotus ovatus). Riječ je o maloj vrsti, koja se već od kilogram može računati u kapitalne primjerke.

Manja rođaka - lica strijela (Trachinotus ovatus)
Ušća rijeka ključna su mjesta za lov kapitalnih primjeraka lice bilizme.  Njena populacija na ušću Bojane ni izbliza nije kao nekada – maha je uzeo lov živim i mrtvim mamcima, krivolov... No, lica i dalje krstari ovim prostranstvom i nekada će vas staviti na test.

Ulov

Događa se da napadne varalice namijenjen brancinu ili zubatici, kao što je bio slučaj s ovim primjerkom sa slike ulovljenim nedavno na Bojani.

Relativno lagan pribor za izuzetan doživljaj - lica je kapitulirala
Ne ostavlja veliku dilemu, lako je poznati njenu snagu. Za slučaj da “na prvi” udarac niste sigurni o čemu se radi, dril na mašinici posvjedočiće da je kraljica sa druge strane strune.
Uz iskustvo i poznavanje njenog ponašanja, primjerak od 6-7 kilograma bio je relativno brzo u barci. Taman da razbije posno jutro tokom kojeg su brancini pauzirali, a zubatice (srećom) plivale na nekoj drugoj poziciji.
--------------------------------------------------------
Oprema korišćena u ribolovu:
štap Shimano Lesath AX 300H
mašinica Shimano Sustain FG 4000
upredenica Power pro 10 lbs
lider Tubertini sea power 0,30 mm
varalica - handmade gavun
kopča - Neša

Broj komentara: 12:

  1. Super tekst,,,jako lijepo opisano o toj prekrasnoj ribi, imao sam sreću uloviti jednu do sada (4,3kg) i užitak je bio predobar, jedva čekam slijedeći susret!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na lijepim riječima.
      I iskusan ribolovac koji nije imao prilike da ulovi licu bilizmu, ostane iznenađen njenom snagom i borbenošću. Već komadi od par kilograma težine ulovljeni laganijom opremom su respektabilni borci, a o većim i da ne govorimo.

      Izbriši
  2. Najiskrenije cestitke za tekst.
    Posto se u tekstu pominje zubatica, imam jedno pitanje.
    Koji je idealan pribor za lov iz barke (Bojana)? Volio bih da je sto laksi, zbog veceg zadovoljstva, ali sa druge strane dovoljno siguran ako potrefi neki malkice krupniji komad za nase prilike (1.5 - 2kg).
    Stap (duzina, gramaza, akcija), masinica, kao i struna i predvez.
    Unaprijed i iskreno zahvalan.

    OdgovoriIzbriši
  3. Drago nam je da Vam se tekst svidio.
    Stav koji imate o upotrebi lakšeg pribora je upravo ono što čini srž sportskog ribolova i što je nas nekoliko ujedinilo u pokretanju bloga.Ulov sitne ribe zna biti jako interesantan, ukoliko je ostvaren laganom opremom.
    No, da pokušam odgovoriti. Nedoumica je da li ste mislili na varaličarenje ili panulu? S obzirom da smo prvenstveno varaličari, prvenstveno će odgovor biti u tom smjeru. Pribor namijenjen ribolovu levreka- brancina je dovoljno siguran kod ulova zubatice. Moj pribor za levreka je štap tb 15-40, dužine 3,00m (može iz barke i kraći 2,70m), mašina veličine 4 000 po Shimanu, konac power pro 8 LB (0,13). Predvez tanka, kvalitetna sajlica. Moja preporuka za sajlice "Cormoran" koje ima u prodavnici "Megafish" u Podgorici (pakovanje od dvije sajlice). Tanke, mekane, a jako izdržljive. Napomenuo bih da bi, ako se uzima štap isključivo za zubatice, dobro bilo da štap ne bude vršne akcije (kao za levreka) već neka parabolična akcija, koja pomaže kod amortizacije skokova koje tete zube izvode. Opisana oprema je u rukama spretnog ribolovca dovoljna za ulov i najveće zubatice koja pliva našim morem, ali ne dozvoljava "silovanje", već iziskuje dosta znanja i strpljenja, pa čak i tada i ribi pruža šansu. Slabiju opremu ne bih preporučio, a nešto jaču da. Razloge je vuča samih varalica, koje su često dosta veće od uobičajenih kod ribolova levreka. Za adekvatnu vuču većih voblera, površinaca ili sistema sa bombardom (vaser kuglom) je bolji nešto snažniji štap tb. 20-60 ili 40-80 gr. Za vuču površinaca je idelan kraći štap od 2,40 (čak i 2,10), ali bi neka zlatna sredina bila 2,70m. Ipak, sam koristim štapove dužine 3,00m i uz nešto vještine potvrđujem da je i s njim moguće voditi površince i voblere, a kod ribolova bombardom je u prednosti. Mašina bi valjala nešto veća, recimo 5 000 po Shimanu. Konac PP od 10LB, do najviše 15LB.
    Ukoliko ima nejasnoća, tu smo za naknadna pitanja. Inače, jako brzo će na blogu biti objavljen tekst o ribolovu zubatice, gdje će sve biti detaljnije objašnjeno.

    OdgovoriIzbriši
  4. Na pocetku, zelim da Vam se zahvalim na iskrenom, detaljnom i nadasve poucnom komentaru. U Ulcinju, medju iskusnijim ribolovcima, uglavnom i nazalost, vlada misljenje da ako ne znas, ne mozes da naucis :), pa zbog toga sam jos zahvalniji na Vasem komentaru.
    Vase objasnjenje je upravo ono sto sam trazio. Moram da priznam da sam pocetnik u ovoj vrsti ribolova. Volim pecanje, ali sa tzv. varalicarenjem (bombardom), kao i zubaticom, sam se prvi put susreo na proljece (i jesen) ove godine. Za pocetnika sam imao solidne rezultate, sto me je izgleda jos vise navuklo da trazim bolja rjesenja.
    Iako je naprasni prestanak rada ribe normalna pojava, ili da neki dan ona jednostavno ne radi, ipak sam stekao utisak da se stosta moze uraditi za ribu vise u "kesi" :). I tu pocinje prica o Zarama, Popperima, Voblerima...tj pravom varalicarenju :). Osim ribe vise, "narkomansko" zadovoljstvo vise, kao sto pomenuh i na prvom komentaru, naveli su me na dosta istrazivanja. Mnostvo foruma, tekstova, video zapisa, domacih i stranih, su doista pomogli, ali i odmogli zbog dosta kontradiktornosti. Zbog toga iskustvo ribolovca koji peca na istom terenu mi je bilo prijeko potrebno. Zato jos jednom Hvala.
    Trazeci stap, naisao sam na jedan za koji sam mislio da je idealan za ono sto trazim. Cormoran Orivesi tx8-or, duzina 2.70, tb 18-62, super fast action (90 eura). Po vasem komentaru, uglavnom, ispunjava ono sto treba. Zbog nedostatka kritike/ocjenjivanja korisnika, kao i zbog vec (vise puta) pomenutog zadovoljstva, vas komentar mi je prosirio mogucnosti da mozda izaberem nesto drugo (cak i lakse).
    I na kraju, nadam se da ce Vas tekst o zubatici biti prije Nove Godine, zbog mogucih praznicnih snizavanja na Cabelas-u, Megafish-u itd. :)
    Srdacan pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Umiješaću se u dijelu koji se odnosi na konkretno pomenuti štap - Orivesi...odličan, perfektan za vožnju površinaca (zara).. ali ne znam koliko bi zbog extra brze akcije bio u stanju da "prašta" standardne vratolomije zubatice, naročito kad dobije nalet inspiracije u blizini barke... Mislim da bi, naročito za nekoga ko, ako sam dobro shvatio, tek ulazi u svijet spininga, kao namjenski štap za "divlju" (koji bi, kako je Nenad naveo, trebalo da kompenzuje njene skokove i mlataranje) bolje pasovao neki iz serije Black bull od istog proizvođača. Mislim na novi model, kvalitetnog blanka i jako lijepo opremljen: dvostopne karike (pri manjem oprezu teže ih je deformisati u barci nego jednostopne), plutana drška, drveno ležište za dlan (poput rješenja na Shimano Antares)

      Izbriši
    2. Drago mi je da smo od pomoći.
      Pomenuti štap je solidno rješenje koje će zadovoljiti većinu potreba spina zubatice. Serija štapova koji Igor pominje je takođe odlična i provjerena opcija. Kao što znamo, ne postoji savršen štap za određenu vrstu, već su obično potrebna dva kompleta (nekad i tri) za pokrivanje različitih situacija. Zasad neka bude taj, a slijedeći može biti neki "slabašniji" koji će pružiti zadovoljstvo kod ulova i manjih primjeraka teta zuba.
      Tekst će biti do Nove Godine :)

      Izbriši
  5. Nenade i Igore,
    Hvala na komentarima i nesebicnoj pomoci.
    Samo tako nastavite. Vjerujte da ima dosta meni slicnih, koji imaju slicne nedoumice, i kojima su vasi tekstovi/komentari od velike pomoci.
    Takodje, zelim da pohvalim i sto u tekstovima jasno navodite opremu koju koristite u ribolovu. U ovoj besparici, sa kojom, nazalost, svi imaju problema, pogresan odabir opreme je ogroman luksuz. Znaci, navodjenje proverene opreme (karateristike, marka, model...) su prijeko potrebne svakom manje iskusnom ribolovcu.
    Pozdrav do sljedece prilike.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ekipa sa bloga je vazda raspoložena da pomogne savjetom, informacijama u okviru onoga što znamo i čime baratamo. Hvala na podršci, jer i ovi komentari su podrška za Lures Way.

    OdgovoriIzbriši
  7. majstorski,kao i do sad.svaka cast i hvala !

    OdgovoriIzbriši
  8. Dobar, stari tekst, kako je vrijeme prošlo ulovilo se dosta lica sa obale, do sada najveća 9kg, prekrasna riba za spin, čisti užitak!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeste, staro štivo koje vrijedi s vremena na vrijeme ponoviti. Stižu nove stvari, a i ti si imao jako lijepih ulova. Kad budeš od volje napiši nešto za LW, ne budi lijen :)

      Izbriši