2015/01/31

Zimski sparidi

Piše: Miodrag Miško Leković

Već neko vrijeme, sa kolegom Damirom Pepićem, planiram da bolje upoznamo pozicije za ribolov u blizini Tivta. Sunčano subotnje jutro, nakon nekoliko dana pod ciklonom koji nam je donio jake kiše i jugo, izgledalo je kao prava prilika da realizujemo naš plan.
Na moru je, još uvijek, bilo malo vjetra, a voda je bila mutna taman koliko treba. More je pjenilo nekoliko metara uz kraj. Na stotine metara stjenovite obale koja se stepenasto spušta do vode, pruža mnoštvo pozicija za ribolov. Na nekim mjestima je duboko, na nekim je i manje od metra dubine. Damir je često ronio ispred ovih obala i, kako odmičemo obalom, opisuje mi različite tipove dna i upozorava na moguća zapinjanja varalice. Taman smo se raspucali kad je plimni talas još više uznemirio površinu mora i još više zapjenio vodu uz obalu. Sa njim su došli i ulovi, koji nisu bili trofejni, ali su donijeli zadovoljstvo i uzbuđenje. Neki od njih su bili i neobični za nas. Iz naslova pogađate koji su bili najbrojniji.
Jedan dio našeg ulova možete vidjeti na narednim fotografijama.   

Damir je sa uspjehom forsirao Max rap 13
Savage Gear Pray 95 bio je fatalan za ukljate
Dolijao sarag na Max rap 13
Max rap 11 uhvatio ukljatu za nos

Lignja na Max rap 13... i to se dešava dobrim ribolovcima

2 komentara:

  1. Super, rade šparidi kod vas...nadam se i u Zadru, uskoro ću dolje, samo ću ja probati sa mini jigovima!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vjetar nam je mrsio konac kad god smo probali nešto mini da bacamo tog dana. Siguran sam da ćeš imati uspjeha u lovu jigovima ako ti uslovi na vodi dozvole. Svakako nam javi kako je bilo u Zadru.

    OdgovoriIzbriši