2014/10/14

Barakuda

Ralje u kojima je završio Max rap 15
Sphyraena sphyraena - evropska barakuda, škaram, škarm, luccio di mare...Kako god je zvali, ima nešto u pojavi, izgledu i navikama, što je čini izuzetnom metom za svakog spinera. Nije to snažna riba poput lice, palamide, ali je krupan škarm poseban izazov. Evo i zašto.


piše: Igor Perić


Bonaca vlada. Najmanje praćakanje ribice čuje se “na pola milje”. Oči naviknute da registruju sve promjene lako primijete trag leđnog peraja kada tromo zapara površinu i nestane u pomrčini. Plima lagano kreće, čeka se dašak vjetra da baci paučinu na morsku staklastu površinu. To je  šansa da u “škuribandi”  i džepovima sakrivenim od direktnog svijetla „ono nešto“ iz ćoška jurne na konkretnu ponudu varalica...

Nekoliko uzastopnih preciznih zabačaja ne daju rezultat. Ni promjena varalica ne pokreće ribu na napad. Za to vrijeme tajac u moru. Nakon desetak minuta – ponovo se nešto zbiva: one statične linije koje struje lijevo-desno odjednom zaranjaju, ostavljajući  kovitlac od zamaha repom. Napetost se osjeća - sitne ribe vakumirane za zid rive ubrzano zijevaju, kao da im je srce sišlo u repno peraje...
Tren kasnije u zoni sumraka, van dometa varalica, pojavljuju se  karakteristične „osmice“  i udarci po površini. Kreće gozba: duge siluete naoružane moćnim zubima satjeruju plijen u škripac.
Barakuda! Evropska barakuda, škaram, škarm, luccio di mare...Kako god je zvali, Sphyraena sphyraena je domaća vrsta, jedna od nekoliko vrsta barakuda koliko ih obitava u Jadranu.

Mistika

Ima nešto u pojavi, izgledu i navikama, što je čini izuzetnom metom za svakog spinera. Nije to snažna riba poput lice, palamide, koje pružaju duge iscrpljujuće bjegove, ali je krupan škarm poseban izazov. Zašto?
Više je razloga. Prvo, to je stroj vrhunski dizajniran za strelovite, kratke napade u svim pravcima. Izdužena čeljust naoružana je snažnim, oštrim i velikim zubima koji mu daju mogućnost da iz jedne tačke napadne sve što se nađe oko njega... poput krokodila.
Tako oblikovana čeljust, poput aparata za tranžiranje, prelazi u  vretenasto, elegantno tijelo prošarano karakterističnim prugama. Taj maneken među morskim predatorima, najaktivniji je u periodima „zone sumraka“ što ga čini gotovo mističnom, egzotičnom lovinom.

From dusk till down...
Da ne bude da smo od njega napravili nedodirljivu neman – može se loviti, jako lijepo, samo treba pratiti kretanje i tražiti prave pozicije, a to su, osim luka, isturena mula i divlje pozicije sa naglom i velikom dubinom. Tu, u okviru zone mraka, naročito praskozorja, škarmovi prilaze uz samu obalu tragajući za sitnim ribicama koje traže zaklon od ambisa i ralja...
Na pomen barakude ljudi van ribolovnih krugova često zamisle sliku Sphyraena barracuda, najvećeg predstavnika ove zubate populacije koja obitava u svim morima planete. Laicima je nepoznanica da barakude plivaju našim morem. To je stereotip sličan onom sadržanom u pitanju: “zar kod nas ima ajkula…”.
Tako je domaći škaram pomalo zapostavljen. Među ribarima se često vodi i polemika što je škaram a što barakuda…Toj su zabuni kumovali i ne previše precizni ihtiološki podaci. Teorija kaže da naraste i do osam kilograma.

Rodbina

Proteklih deceniju i po u Jadranu pliva još nekoliko vrsta barakuda. Među njima je i Sphyraena viridensis (žutousta barakuda, bikuda), koja na Atlantiku raste i do 10-12 kilograma. Teško je razlikovati od evropske barakude (škarma). Posebno što  dijele stanište.

Krljušti na preoperculumu znak prepoznavanja
Jedina značajno vidljiva razlika krije se na škržnom poklopcu, tačnije na predškržnom poklopcu, takozvanom preoperculumu. Škaram ima sitne krljušti na oba ta segmenta, dok je kod žutouste  preoperculum bez krljušti...
Za ugođaj u ribolovu to neće puno značiti, ali valja znati što je napalo udice.
Kada su u điru krupni komadi, varalice izdužene forme, većih dimenzija znaju biti dobitna kombinacija. Posebno iz razloga što krupni škaram može da razbije malu varalicu  „kao beba zvečku“. Zdrobi  je, iskrlja trokuke, a na kopči vam ostane patrljak od mamca iz kojeg curi voda na sve strane, kao u ctanim filmovima.
Zato, što bi rekao jedan kolega – veliki vobler za veliku ribu. Kada mamac završi među raljama, gotovo da će i varalica od 18 cm izgledati premalo... Za sada ovoliko.
Uživajte u fotografijama ekipe Lures Way.
 
Autor teksta sa ulovljenim škarmom

...Iz drugog ugla - barakuda napala Yo-zuri

Ulov sa plaže Duo vs barakuda (foto: M. Šaković)
 
Ulov na pendulu, manji primjerak barakude
Pribor:
(spining)
Štap Daiwa powermesh 10-35.
Mašinica Shimano rarenium 4000 fa
Upredenica  PP 10 lbs
Kopče Daiwa D Snap, @Chelsea i Kahara
Varalice – Bassday logsurf 144, Max rap 15, Ima Ko 130s, DUO tide minow 125, Nabarone 125, Yo-zuri magnet minnow 125 diet, Duel aile minnow 9 cm...
(troling)
Falcon boat 12-30 lbs,
Daiwa BG 90 
Stren 20 lbs 
Husky jerk 10 DD

Broj komentara: 7:

  1. Izgledaju super, još nikada nisam naletio na barakudu, valjda ne lovim dovoljni južno...super ulovi, koristan tekst, možda se i meni jendom zakači na varku :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislave, na kojem području loviš?

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja ti lovim u Zadru najčešće, te u bližoj okolici, ponekad odem do Kvarnera i Istre.

    OdgovoriIzbriši
  4. Dje ste pecali ? Koja pozicija i koliko sati.l?

    OdgovoriIzbriši
  5. Ivane, uvodni dio teksta opisuje tipičnu situaciju ribolova na škarma. Fotografije su napravljene na nekoliko lokacija - od Bara do Tivta, a fotka iz barke je snimljena u blizini Budve. Navedeni su idealni uslovi i tajminzi kada treba loviti škarma - praskozorje, sumrak...osim jednog (snimak sa sljunkovite plaze) koji je upecan usred dana, u podne, po mutnom moru.

    OdgovoriIzbriši